Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ThinkStock

Meierijstad legaliseert paardenstal

VEGHEL - De paardenstal van de familie Van Doorn aan De Haag in Veghels Buiten is door Meierijstad legaal verklaard. De gemeente heeft een nieuwe omgevingsvergunning verleend. De eerdere instemming van de voormalige gemeente Veghel, werd eind juli door de rechter vernietigd. Mogelijk volgt er opnieuw een rechtszaak.

De paardenstal maakte deze zomer de tongen los in Veghels Buiten, een gebied waar mensen kunnen wonen in enclaves, groepjes huizen in landelijk gebied. Er zijn de afgelopen jaren her en der plukjes moderne woningen verrezen tussen de bestaande, van oorsprong grotendeels agrarische, bebouwing.

Kenmerk van Veghels Buiten is, dat je je in het buitengebied waant. Niet iedereen deelt dat gevoel: vorig jaar stapten drie nieuwkomers, grenzend aan het perceel van Van Doorn, naar de rechter. Ze wilden geen paardenstal in de buurt. Volgens hen ging het niet om een hobbystal, maar om een kleine manege waar ook paardrijles wordt gegeven.

Illegaal

Bovendien was er in hun optiek onder meer illegale verlichting aangebracht en zou er ook een paardenbak zonder vergunning zijn. De gemeente trof bij controle echter niets illegaals aan, ook omdat de familie Van Doorn die verlichting verwijderde. De toekomstige omwonenden stapten daarop naar de rechter. Die bepaalde dat de vergunning voor de stal ten onrechte was verleend. Die werd door de rechter vernietigd, waarmee de stal in feite illegaal was.

Er volgden gesprekken tussen de bezwaarmakers, de gemeente en de eigenaar van de stal, die niet tot het gewenste resultaat leidden. De gemeente heeft nu besloten opnieuw een vergunning te verlenen.

Daartegen is opnieuw door de omwonenden bezwaar gemaakt, maar volgens de gemeente is dat bezwaar op verzoek van de indieners aangehouden. Zij willen eerst met Van Doorn en de gemeente in gesprek om te zoeken naar een oplossing. Komt die er niet, dan zullen ze waarschijnlijk opnieuw naar de rechter stappen. 

Woordvoerder Frans van Dreumel van de bezwaarmakers is al geruime tijd niet bereikbaar voor commentaar.

Onredelijk

Paardenstaleigenaar Peter van Doorn heeft de nieuwe vergunning nog niet binnen. ,,Wij hebben na de uitspraak van de rechter drie gesprekken met de buren gevoerd. Het vierde is niet meer doorgegaan omdat hun eisen onredelijk werden. Ze wilden dat wij vooraf precies aangaven wanneer we zouden rijden. En tussen mijn perceelgrens en die van hen ligt een meter gemeentegrond. Ze wilden dat de gemeente daar een beukenhaag zou aanplanten. Die stond daar aanvankelijk niet onwelwillend tegenover. Vervolgens kwam de eis dat de gemeentegrond en ook mijn afrastering aan hen zou worden overgedragen. Dat ging mij te ver."