Rick Drok uit Eindhoven heeft een lp van Julien Clerc gevonden.
Volledig scherm
Rick Drok uit Eindhoven heeft een lp van Julien Clerc gevonden. © DCI media

Niet iedereen houdt van een e-reader

SINT-OEDENRODE - Soms vind je echte cadeautjes op de Boeken- en platenbeurs in Sint-Oedenrode, zoals de serie over Vincent van Gogh. Hoe dan ook, zowat elke bezoeker kwam met een armvol naar buiten.

Een lange rij wachtenden ver vóór openingstijd. Een extra kassa bij lokaal C om de rij kopers van Brabantse geschiedenis te verwerken. Kinderen die niet genoeg krijgen van het aanbod en liefhebbers die speuren naar specials. Dat beeld heerste dit weekend in de klaslokalen van de Odaschool. Rick Drok uit Son tikte enkele lp’s op de kop. Franstalige popmuziek van Julien Clerc. ,,Niet zo bekend, maar ik vind deze muziek mooi. De platen zijn ongeschonden, er zit geen kras op.” Sommige liefhebbers willen de plaat eerst beluisteren. Dat kan. Helmut Lifka beheert een collectie platenspelers en andere audioapparatuur. ,,Als hobby repareer ik deze spullen. Ik heb al verschillende platenspelers en versterkers verkocht. Mensen grijpen terug naar vinylplaten, daar zit meer dynamiek in dan in cd’s.”

Deze belangstelling bevestigt medewerker John Koeman. ,,De tijd dat langspeelplaten en cd’s naar de milieustraat gingen is voorbij. Kleinkinderen zijn gek op opa’s platencollectie: jazz, klassiek of The Rolling Stones; het wordt weer gewaardeerd.”

Fotoboek uit 1947

De grote drukte van ruim 1600 betalende belangstellenden bewijst dat tweedehands boeken nog steeds geliefd zijn. De opa van Lisa Soetens zoekt natuurboeken om zijn kleindochter uit voor te lezen. ,,We hebben al een hele verzameling, je neemt hier altijd te veel mee. Paulus Groos houdt van oude reisverhalen, van expedities naar de Himalaya of naar de noord- en zuidpool, maar vindt een fotoboek van een gezinsvakantie in Zwitserland uit 1947. ,,Da’s bijzonder.” Coördinator Tonny van Lieshout: ,,We krijgen boeken en belangstelling uit het hele land. Niet iedereen houdt van een e-reader. Ik zag zelfs jongeren rondneuzen. Wie denkt dat er tegenwoordig niet gelezen wordt? Kom hier eens kijken.”

Met 32.000 euro ligt de opbrengst van de Boeken- en platenbeurs dit jaar 4.000 euro hoger dan vorig jaar. Het bedrag wordt besteed aan onderhoud aan de Martinuskerk.