Volledig scherm
Uitdunwerkzaamheden in de Sonse bossen. © archieffoto Ton van de Meulenhof

Nieuwe beheerder voor Sonse bossen

SON EN BREUGEL - Met een grondruil van bosgebied en een nieuwe beheerder voor de Sonse bossen is het einde van de samenwerking tussen Staatsbosbeheer en de gemeente Son en Breugel per 31 december definitief.

Ruim een jaar geleden werd duidelijk dat de samenwerking tussen Staatsbosbeheer en de gemeente Son en Breugel wegens tegenvallende prestaties van Staatsbosbeheer zou worden beëindigd. De ontvlechting van de erfpachtovereenkomst en het vinden van een nieuwe beheerder heeft meer tijd gekost dan verwacht, maar nu ligt er een voorstel dat maandag in de commissie Grondgebiedzaken wordt besproken.

De gemeente verkoopt aan SBB 11,7 hectare bosgebied voor ruim 560.000 euro, en de gemeente koopt van SBB 15,4 hectare – onder meer de Sonse Bergen en enkele percelen in het Dommeldal – voor ruim 300.000 euro.

Tijdelijk

Als nieuwe beheerder gaat de gemeente vanaf 1 januari 2020 in zee met de Bosgroep Zuid Nederland, een coöperatie van leden met een non-profitkarakter die ook beheerder is van de gemeentelijke bossen in onder meer Nuenen, Geldrop-Mierlo en Best. Vooralsnog wordt een tijdelijke overeenkomst gesloten, en wordt onderzocht of er een nieuw beheerplan voor de bossen (inclusief Sonse Bergen) moet komen, en als er een geactualiseerd beheerplan ligt, volgt er een meerjarenovereenkomst.

Aanvaring

Vorig jaar werd ook duidelijk dat toenmalig wethouder Tom van den Nieuwenhuijzen andere plannen had met de advisering van de gebruikersgroepen, wat tot een aanvaring leidde met de Adviesgroep Sonse Bossen (ASB). Een nieuwe overlegstructuur is er nog niet. ,,De ASB was onderdeel van de overeenkomst met Staatsbosbeheer, waarin was opgenomen dat Staatsbosbeheer het overleg met de omgeving moest borgen. Daar is de ASB uit voortgekomen”, meldt een woordvoerder. ,,Met de beëindiging van de overeenkomst met Staatsbosbeheer eindigt ook automatisch de overlegstructuur met de ASB. In de overeenkomst met nieuwe beheerder, zal ook weer een voorwaarde worden opgenomen om het overleg met de omgeving te organiseren. In welke vorm en hoe dat overleg georganiseerd gaat worden, is nu nog niet te zeggen.”