Volledig scherm
Een concert van de Schijndelse harmonie Sint-Cecilia. © Marc Bolsius

Nieuwe korenfestival in Sint-Oedenrode krijgt subsidie

MEIERIJSTAD - De subsidies voor kunst en cultuur in Meierijstad gaan op de schop. Zo levert harmonie Sint-Cecilia uit Schijndel fors in; van 51.233 naar 27.091 euro per jaar. Het nieuwe korenfestival in Sint-Oedenrode krijgt bijdrage.

,,Boos? Nee! Of ik het leuk vind? Ook niet." Voorzitter Peter van de Ven van de Schijndelse harmonie Sint-Cecilia vat op zijn eigen manier samen wat hij vindt van de nieuwe subsidies voor kunst en cultuur in Meierijstad.

Voor zijn harmonie heeft de harmonisatie van subsidies per 1 januari 2019 enorme gevolgen; het jaarlijkse bedrag gaat terug van 51.233 euro naar 27.091 euro per jaar. Sint-Cecilia gaat er in Meierijstad het hardste op achteruit. De harmonie kreeg het wel voor elkaar dat er een overgangsperiode van vijf jaar komt. En niet van drie jaar, zoals bij de meeste organisaties het geval is. Zo krijgt Sint-Cecilia langer de tijd om op zoek te gaan naar andere inkomstenbronnen.

,,We wisten dat dit er aan zat te komen. We hebben samen met de andere muziekverenigingen in Meierijstad zelf aan een voorstel kunnen werken. Dit kwam eruit. Hoe we het gaan oplossen? Dat wil ik eerst met het bestuur bespreken en dan met de leden."

Van de Ven denkt niet meteen aan het verhogen van de contributie. ,,Dat is het laatste waar ik aan denk, want de harmonie moet wel toegankelijk blijven. Je kunt ook denken aan het ophalen van oud papier of oud ijzer."

Van de andere harmonieën en fanfares gaat alleen EDB Eerde erop achteruit: van 7.626 naar 5.485 euro per jaar. De andere gaan er juist op vooruit, de Ollandse Dorpskapel het meest: met 5.843 euro. Een Schijndelse stichting die juist méér subsidie ontvangt is het 1Ander Festival; van 6.800 naar 13.500 euro. ,,We dagen het 1Ander Festival uit om het een gratis toegankelijk festival te maken", zegt cultuurwethouder Menno Roozendaal (PvdA). ,,We willen het zo voor iedereen mogelijk maken om het festival te bezoeken.”

Het nieuwe festival Rooi Vol Koren ontvangt 7.500 euro per jaar.