Directeur René Rooijakkers met kinderen die hopen dat het speeltoestel ook bij de nieuwe school een plekje krijgt.
Volledig scherm
Directeur René Rooijakkers met kinderen die hopen dat het speeltoestel ook bij de nieuwe school een plekje krijgt. © FotoMeulenhof

Nieuwe school in Nijnsel gaat leven

NIJNSEL - De omschakeling van een onaantrekkelijk schoolgebouw naar een volledig energieneutraal gebouw met toekomstgericht onderwijs, is rond. Volgens planning zitten Nijnselse kinderen na de meivakantie 2021 in hun nieuwe school.

De Sint-Antonius van Paduaschool is een tweelaags betonblok uit de jaren zeventig. Over anderhalf jaar staat er - iets verder naar links - een gelijkvloerse school met natuurlijke steentinten en houten afwerking. Op het dak zonnepanelen en daaronder een dikke grasmat die fungeert als natuurlijke airco. De naam? ,,Voorlopig is het Kindcentrum Nijnsel, maar we zoeken naar een eigentijdse naam”, zegt directeur René Rooijakkers.

Met acht lokalen en twee leerpleinen is de onderwijskundige inrichting van deze tijd. ,,Via leerpleinen werken kinderen in plaats van klassikaal, meer op eigen niveau. De lokalen zijn verbonden met het leerplein, leerkrachten hebben direct contact met de kinderen. Ook zelfstandige kinderen hebben soms hulp nodig. Niet alleen voor taal of rekenen, ook voor groepsoverstijgende thema’s is een leerplein ideaal. Nu zijn klassen door een lange gang gescheiden en dat maakt projecten waarin alle leeftijden samenwerken, lastig.”

Stabiel

Een gebouw dat rond vier miljoen euro kost waarin kinderopvang, basisschool en gymzaal gevestigd zijn, blijkt rendabel voor Nijnsel. Rooijakkers: ,,Onze school heeft 160 leerlingen, uit de prognose blijkt stabiliteit. Het merendeel van onze kinderen komt uit het grote buitengebied waaronder Son en Breugel en Mariahout. De kinderopvang zit vol en heeft een wachtlijst. De architect hield zelfs al rekening met uitbreiding. Een deel van het gebouw is berekend op een extra verdieping. Hoewel het momenteel behelpen is, wordt onze gymzaal intensief gebruikt door Nijnselse clubs. Dat wordt straks alleen maar meer. Verder hopen we op een bibliotheekpunt voor Nijnsel. Nee, het gebouw is geen multifunctionele accommodatie. Uit een vroeger onderzoek bleek dat Nijnsel De Beckart niet wilde opgeven als gemeenschapshuis. Met de kennis van nu had een MFA meer kans gehad.”

In februari komen er noodlokalen op de huidige plek, half maart krijgen de kinderen er les. Dan wordt het gebouw doormidden geknipt. Het rechterdeel blijft nog in gebruik, het linkerdeel wordt gesloopt. ,,Archeologen kunnen hier historische zaken aantreffen, maar er is geen stikstofbeperking. Van een rem vanwege de vervuilende stof PFAS is niets bekend. Na jarenlang plannen is nieuwbouw nu concreet en gaat de nieuwe school leven in Nijnsel.”