Volledig scherm
Wilma Meijs en Ad van der Heijden hebben er alle vertrouwen in dat de minibieb op 't Ollandse pleintje functioneert. © Fotopersburo van de Meulenhof bv

Ollanders maken elkaar blij met boeken

OLLAND - De minibibliotheek op 't pleintje in het centrum van Olland stond er nog maar net of deze werd al gevuld met boeken. Onder het motto 'elkaar blij maken met boeken' vullen Ollanders zelf de boekenkast, lenen de boeken en brengen ze later terug.

Vijftig tinten grijs, Dagboek van een herdershond, Dribbel naar de boerderij, kookboeken en magazines. Zomaar een greep uit het assortiment. Het idee voor de minibieb komt van Wilma Meijs. ,,We hebben twee boekenkasten in De Loop'r. Maar De Loop'r is in het weekend niet open en zeker 's winters is er meer behoefte aan lezen. Op een fietstocht zag ik ergens een dergelijke minibibliotheek en ik wist: dit kan ook in Olland. Het is belangrijk dat er een mix aan boeken staat. En ik verwacht dat vooral senioren de boeken lenen. Dan hoeven ze niet naar het Rooise centrum."

Timmerman Theo Meijs maakte een stevige weerbestendige kast die plaats biedt aan enkele honderden exemplaren. Bang voor vernieling zijn Ollanders niet. Ad van der Heijden, voorzitter van de Dorpsraad: ,,We hebben er alle vertrouwen in dat dit boekeninitiatief gewaardeerd wordt. Dat blijkt uit het grote en gevarieerde aanbod sinds de eerste kast in De Loop'r gevuld werd met leesmateriaal. Daar wordt veel uitgeleend en we gaan ervan uit dat deze buitenbibliotheek hetzelfde effect heeft. Mensen schuiven de glazen pui open, leggen een voorraad neer of nemen interessante titels mee naar huis. Een abonnement of registratie? Nee, de boeken zijn gratis. Wij maken elkaar blij met boeken. Controle? Ook niet. Iemand die de geleende boeken niet terugbrengt? Het zij zo. Maar zo zitten Ollanders niet in elkaar. Waar we wel op letten: dat er geen aanstootgevende boeken liggen."

Bankje

Van der Heijden verwacht dat de minibieb ook 's zomers veel gebruikt wordt. ,,Volgend jaar wordt 't pleintje heringericht. Er komt een watertappunt en het bronbeeld krijgt een opknapbeurt. Met het aanwezige bankje is dit plein straks een rustpunt voor voorbijgangers en fietsers. Want ook niet-Ollanders kunnen altijd brengen én gebruikmaken van de leesvoorraad."