Destructiebedrijf Rendac  in Son.
Volledig scherm
Destructiebedrijf Rendac in Son. © Ronald Otter

Omwonenden Rendac Son langer in de stank

SON - Omwonenden zijn voorlopig nog niet verlost van de stank die destructiebedrijf Rendac in Son vooral in de zomer veroorzaakt. De bouw van een nieuwe luchtverbrander die oplossing moet bieden, loopt door discussie over de stikstofuitstoot veel vertraging op.

Rendac laat weten dat de grote, nieuwe luchtverbrander besteld is en de bouw eigenlijk zo kan beginnen maar dat het vergunningproces veel meer tijd kost dan verwacht. ,,Het gaat erg moeizaam en niet zo snel als we willen’’, zegt technisch directeur Richard van Lijssel.

Tijdrovend onderzoek

Het destructiebedrijf hoopte de nieuwe installatie eind dit jaar in gebruik te kunnen nemen maar dat gaat niet lukken. Medio 2021 hanteert Rendac op dit moment als meest optimistische scenario maar ook dat kan nog enorm tegenvallen.

Volgens Rendac stuurt de provincie aan op een tijdrovend onderzoek naar de milieugevolgen. Als de provincie een zogenoemde milieueffectrapportage vereist dan is de vertraging nog veel groter. ,,We proberen dat te voorkomen’’, aldus Van Lijssel.

Vanwege de complicaties durft het bedrijf aan de omwonenden in Son en de Eindhovense wijken Blixembosch en Achtse Barrier zeker niet meer te beloven dat de stankoverlast in de zomer van 2021 minder of weg is. Ofwel: de buurt moet nog twee zomers rekening houden met geurhinder.

Lijkenlucht

Foto ter illustratie.
Volledig scherm
Foto ter illustratie. © Thinkstock

Rendac op bedrijventerrein Ekkersrijt verwerkt kadavers en dierresten tot biomassa (meel), biodiesel en water. Omdat tijdens hete periodes meer vee sterft, draait het bedrijf vooral in de zomer op volle toeren. De capaciteit van de huidige luchtverbrander die de stank vernietigt, is op piekmomenten onvoldoende en tot overmaat van ramp kampt de installatie met storingen. Omwonenden klaagden de laatste twee extreme zomers regelmatig over een ‘lijkenlucht’.

De nieuwe miljoenen kostende naverbrander stoot meer stikstof uit en vanwege de stikstofcrisis krijgt Rendac met steeds strengere regels te maken. Het plan om de extra stikstof zelf te compenseren is niet meer toegestaan.

Frustratie en irritatie over regelzucht

Technisch directeur Van Lijssel benadrukt dat er nog steeds constructief overleg met de provincie is. Maar frustratie en irritatie over de regelzucht en starre houding van de provincie kan hij niet verbergen. ,,We dienen met deze investering ook een groot maatschappelijk belang: wij willen de geurproblemen beperken. Elke vertraging is onwenselijk. Een tijdrovende milieueffectrapportage gaat aan het dilemma niks veranderen en lost de problemen niet op.’’

De provincie heeft nog niet gereageerd.