Volledig scherm
PREMIUM
Het centrum van Schijndel werd vlak voor de bevrijding compleet verwoest. © archief Frans Govers

Onbekende oorlogsverhalen voor leerlingen in Meierijstad

Bevrijding 75 jaarVEGHEL - Historicus Frans Govers uit Uden is opnieuw in zijn archief gedoken om verhalen uit de oorlog te zoeken die nog niet eerder zijn verteld. Ditmaal voor leerlingen in Meierijstad, zodat ze het lokale verhaal van de oorlog leren kennen.

Volledig scherm
Frans Govers. © Van Assendelft Fotografie

De Koeveringse Molen, op het punt waar Veghel, Schijndel en Sint-Oedenrode samensmelten, wordt niet meer herbouwd, zo werd deze week bekend. Na tien jaar zijn de plannen voor reconstructie van de platgebombardeerde molen wegens geldgebrek van de baan. Is het toeval dat historicus Frans Govers uit Uden juist nú met nieuwe informatie komt over wat er zich afspeelde bij die molen in die heftige oorlogsdagen? Toen hij op verzoek van Cultuurkade educatie nogmaals in zijn archieven dook, herinnerde Govers zich een dagboek dat hij in de jaren tachtig gekregen had. ,,Het had al die jaren in mijn kast gestaan. Het speelt zich af in de september- en oktoberdagen van 1944. Het trok als een magneet aan me."

  1. Deze Brabantse podcasts zijn het luisteren waard

    Deze Brabantse podcasts zijn het luisteren waard

    Podcasts zijn het helemaal. Ooit bedacht om bestanden op te nemen in RSS-feeds, nu niet meer weg te denken uit het medialandschap. Ze gaan over nieuws, sport, kunst&cultuur, levensvragen en zelfs tieten. Over elk denkbaar onderwerp is wel een podcast te vinden. Om je wegwijs te maken door de vele gesprekken en het oeverloze geouwehoer, hebben we een geheel willekeurige lijst gemaakt met podcasts die een link hebben met Brabant. Aanvullingen zijn welkom via dit e-mailadres.