Volledig scherm
Bedrijventerrein Ekkersrijt. © Ronald Otter

Onderzoek naar eenrichtingsverkeer op meubelboulevard Ekkersrijt

SON EN BREUGEL - De hoofdroute over de meubelboulevard op Ekkersrijt is in de toekomst mogelijk ingericht voor eenrichtingsverkeer. De gemeente Son en Breugel gaat ook die optie meenemen in een onderzoek naar het steeds maar toenemende verkeer op het bedrijventerrein.

De meubelboulevard trekt jaarlijks ruim drie miljoen bezoekers, en die zorgen nogal eens voor files vanaf de afrit. Temeer daar Ekkersrijt ook nog eens plaats biedt aan een flink aantal bedrijven, met alles bij elkaar vele duizenden werknemers. Mede daarom ijvert Son en Breugel al jaren voor een extra afrit Ekkersrijt-Oost. Die maakt deel uit van regionale plannen om de bereikbaarheid te verbeteren. Of er ook geld is voor dat miljoenenproject, is echter nog niet zeker. ,,In overleg met ondernemers kijken we ook of we de bereikbaarheid nu al kunnen verbeteren",  vertelt burgemeester Hans Gaillard. ,,De komst van de tweede afrit kan nog jaren duren, terwijl er nu ook een oplossing nodig is voor de drukte op het terrein.”

Eenrichtingsverkeer is daarbij een van de mogelijkheden. De meest waarschijnlijke optie is in dat geval dat het verkeer vanaf de afrit nog wel gewoon rechtsaf naar bijvoorbeeld Mediamarkt, Meubelplein en Ikea kan, maar alleen nog achterlangs via de noordkant terug. Nu kan verkeer vanaf het Meubelplein en de Mediamarkt ook nog via dezelfde weg terug naar de A50. ,,En bij de Ikea mag je alleen rechtsaf de parkeergarage verlaten, maar we zien dat veel mensen toch ook linksaf terug naar de snelweg gaan.”

Als voortaan al het verkeer tegen de klok in rondrijdt, scheelt dat opstoppingen met linksafslaand verkeer dat terug rijdt richting snelweg, zo is de gedachte. Voor de gemeente daartoe besluit, wil ze eerst de gevolgen van eenrichtingsverkeer goed in kaart brengen en er met de betrokken bedrijven over overleggen.