Volledig scherm
PREMIUM
De noodwoning bij boterfabriek De Wert waar het gezin Vingerling na de oorlog nog een jaar heeft gewoond.

Oorlogsleed in Best in vergeten brieven

Bevrijding 75 jaarBEST - ,,Dit is een ode aan de Brabanders van toen.” Dat zegt Ena Gaakeer-Vingerling, dochter van een echtpaar dat in Best de oorlogsjaren meemaakte. Zij vond de brieven terug die haar moeder schreef naar familie in Rotterdam.

Leo en Toos Vingerling en hun oudste zoon, geboren in 1943 en dus nog een peuter, woonden in Rotterdam, maar verhuisden in maart 1944 naar Best om de voortdurende bombardementen op de Maasstad te ontvluchten. Vader Leo ging werken voor boterfabriek De Wert. 

  1. Verloren herdenkingsplaatje snel terug bij eigenaar

    Verloren herden­kings­plaat­je snel terug bij eigenaar

    LIESHOUT - Hij schaamt zich. Tijdens een fietstocht van zijn woonplaats Sint Oedenrode naar het kerkhof in Zijtaart verliest Jo van de Ven een herdenkingsplaatje. Gemaakt ter nagedachtenis aan zijn overleden ouders en broer. Het gebeurt dinsdag op het fietspad langs het Wilhelminakanaal, ter hoogte van Lieshout. Hij fietst nog diverse keren terug en maakt zo vele kilometers extra, zonder resultaat. Wat blijkt: intussen heeft Anita Slaats-Damen uit Lieshout het plaatje gevonden en zoekt zij zich suf naar de rechtmatige eigenaar. Na tussenkomst van deze krant lukt dat alsnog. ,,Ik heb het heel graag terug”, verontschuldigt Van de Ven zich.