Wim van Rooij is maandag overleden.
Volledig scherm
Wim van Rooij is maandag overleden. © Corrie Bekkers-de Vries

Op zijn ziekbed gaf meester Wim van Rooij (1931-2020) uit Sint-Oedenrode nog les

NECROLOGIESINT-OEDENRODE - Zijn diepgewortelde roots en kennis deelde Wim van Rooij graag met anderen. Maandag overleed ‘meester’ Van Rooij.

In diverse boeken en magazines belicht Wim de Rooise geschiedenis, de kastelen, de bevolking en hun leefwijze. Gemeentelijk nieuws of humoristische carnavalsartikelen: niemand groef ooit zo diep in de Rooise geschiedenis. Geboren en getogen aan de Markt woonde Rooi in zijn hoofd en in zijn hart.

Het leven van Mgr. Bekkers, de ontwikkelingen rond zorgcentrum Odendael, de geschiedenis van de Martinuskerk: op praktisch elke pagina in zijn boeken vulde hij de tekst aan met data en jaartallen. Want daarin was Wim punctueel. Zelfs zijn Roois dialect klopte: ‘’ schrijf de woorden zoals je ze uitspreekt’, was zijn advies. Inwoners deelden optimaal in zijn talent. Dat begon al tijdens 35 jaar onderwijs aan de Odaschool en ging door op zijn ziekbed: verzorgsters kregen ‘les’ in Rooise geschiedenis.

Megafoon

Medeoprichter en secretaris van het Heem was Wim op het lijf geschreven. Jarenlang gaf hij rondleidingen mét megafoon zodat ook slechthorenden deelden in de wetenswaardigheden van de mooiste Rooise plekjes. De stap naar medeoprichter van het VVV was vanzelfsprekend. Ook vond Wim dat Rooi een landelijke politieke partij nodig had, en richtte de eerste gemeentelijke KVP-afvaardiging – later CDA – op. Geliefd om zijn onderbouwde ideeën en weloverwogen woorden was hij 25 jaar voorzitter. Als praktiserend katholiek kreeg zijn overtuiging een knauw toen sloop van de Martinuskerk ter sprake kwam. Nog liever ketende hij zich met vriend Fried vast aan de kerk dan afbraak toestaan. 

Het gevolg: Wim werd secretaris van de Stichting Behoud Martinuskerk en runde mede de boekenbeurs om het behoud te financieren. Vele Rooise straten danken hun naam aan Wim. Via de geschiedenis bedacht hij passende namen en eerde Rooise burgemeesters en invloedrijke inwoners met een straatnaam. En logisch: een korte straat werd: Kortestraat.

Correspondent voor het ED

Als correspondent voor het Eindhovens Dagblad en later Midden Brabant bracht Wim onpartijdig en adequaat nieuws, op alle fronten. Tijdens de Rooise kwis stond zijn telefoon roodgloeiend: Wim wist waar dát bepaalde Mariabeeldje stond of vond het blindelings in zijn kolossale archief. Met recht ontving ‘meester’ Wim van Rooij diverse onderscheidingen.

Afscheid: zondag tussen 11.00 en 11.45 in rouwcentrum Kuis, maandag om 10.15 uur via een erehaag langs de Markt.