Volledig scherm
De parachutes op de rotondes in Sint-Oedenrode blijven staan tot 22 september. © Fotopersburo van de Meulenhof bv

Parachutes als monumenten op rotondes in Sint-Oedenrode

SINT-OEDENRODE - Op alle vier rotondes in Sint-Oedenrode plaatste de Oranjevereniging donderdagavond parachutes. Deze monumenten staan symbool voor de soldaten van de 101e Airborne Division die op 17 september 1944 landden rond Sint-Oedenrode om Brabant te bevrijden van de Duitse bezetting. 

Tevens zijn de vier parachutes samen met 240 vlaggen een feestelijke welkomstgroet voor de militaire colonnes die via de route van Operatie Market Garden Sint-Oedenrode aandoen. ,,De witte parachutes - de kleur van noodchutes - roepen wellicht herinneringen op aan september 1944. Maar ze zijn vooral positief bedoeld zodat mensen zich ervan bewust worden dat vrijheid een groot goed is", benadrukt Jurgen Swinkels namens het Oranjecomité. De parachutes blijven staan tot 22 september.

  1. Verloren herdenkingsplaatje snel terug bij eigenaar

    Verloren herden­kings­plaat­je snel terug bij eigenaar

    LIESHOUT - Hij schaamt zich. Tijdens een fietstocht van zijn woonplaats Sint Oedenrode naar het kerkhof in Zijtaart verliest Jo van de Ven een herdenkingsplaatje. Gemaakt ter nagedachtenis aan zijn overleden ouders en broer. Het gebeurt dinsdag op het fietspad langs het Wilhelminakanaal, ter hoogte van Lieshout. Hij fietst nog diverse keren terug en maakt zo vele kilometers extra, zonder resultaat. Wat blijkt: intussen heeft Anita Slaats-Damen uit Lieshout het plaatje gevonden en zoekt zij zich suf naar de rechtmatige eigenaar. Na tussenkomst van deze krant lukt dat alsnog. ,,Ik heb het heel graag terug”, verontschuldigt Van de Ven zich.