Straten in Veghel Centrum: Hoofdstraat.
Volledig scherm
Straten in Veghel Centrum: Hoofdstraat. © Van Assendelft

Plan fonds voor centrum in Veghel

MEIERIJSTAD - Alle Veghelse winkeliers en vastgoedeigenaren in het centrum moeten verplicht meebetalen aan (promotie)activiteiten. Dit willen het college van Meierijstad en centrummanagement.

Het fonds komt in de plaats van de reclamebelasting die winkeliers nu betalen, maar meer vrijblijvend van aard is. "Als een winkelier geen reclame-uitingen op zijn gevel plaatst, hoeft hij die belasting niet te betalen. Maar hij profiteert wel mee van activiteiten die vanuit die belasting worden georganiseerd", zegt centrummanager Dirk Lammers.

Volgens hem wordt de reclamebelasting mondjesmaat ontweken, maar werkt een verplicht systeem prettiger. ,,Bovendien dreigt de reclamebelasting op termijn landelijk te verdwijnen. En hoe betalen we dan zaken als feestverlichting, marketing en evenementen?"

De gemeente kan de plannen alleen doorvoeren als een meerderheid van de ondernemers voor is. "We moeten er dus over gaan stemmen", zegt Lammers.

Grote verandering

Veghel centrum staat aan het begin van een grote verandering. De komende jaren wordt ongeveer 10.000 vierkante meter winkelruimte geschrapt en worden accenten van winkelgebieden verlegd. Dit om het centrum nieuw leven in te blazen.