De gekantelde combinatie op de A50. De vrachtwagen vervoerde op het moment van het ongeluk geen pluimvee.
Volledig scherm
De gekantelde combinatie op de A50. De vrachtwagen vervoerde op het moment van het ongeluk geen pluimvee. © Bert Jansen

Politie betrapt 40 automobilisten op filmen met telefoon van gekantelde vrachtwagen op A50 bij Veghel

VEGHEL/SINT-OEDENRODE – Maar liefst 40 automobilisten kunnen binnenkort een bekeuring van 240 euro op de mat verwachten. De politie was maandag op de A50 bij Veghel aanwezig bij een ongeluk met een gekantelde vrachtwagen. In de kijkersfile die ontstond, zagen agenten tientallen mensen met hun telefoon opnames maken.

Maandagochtend stond een tankwagen omstreeks 09.30 uur met pech op de vluchtstrook. De bestuurder was nog aan het bellen met pechhulpdiensten toen een lege vrachtwagen voor pluimvee achterop de tankauto botste.

Ambulance

Als gevolg kantelde de truck en blokkeerde die zo alle rijstroken. De bestuurder van de combinatie kon zelf uit de cabine klimmen. De politie meldt dat hij is nagekeken door een ambulance en alleen een paar schrammen had. 

Ter plaatse viel het agenten op dat er een kijkersfile ontstond. Veel bestuurders besloten hun telefoon tevoorschijn te halen. ,,En dan hebben we het niet over appen achter het stuur. We zagen daadwerkelijk dat er foto’s en video-opnames werden gemaakt door autobestuurders tijdens het rijden’’, zegt een woordvoerder van de politie.

Uitbreiding wet

Vanaf 1 juli 2019 is het verbod op het vasthouden van een mobieltje voor verkeersdeelnemers uitgebreid. Sindsdien mogen autobestuurders geen enkel mobiel elektronisch apparaat meer vasthouden tijdens het rijden. Dat zijn dus smartphones, maar bijvoorbeeld ook navigatiesystemen, tablets en laptops.