Kunstenaar Juul Rameau liet zich bij haar ontwerp inspireren door de vorm van parachutes.
Volledig scherm
Kunstenaar Juul Rameau liet zich bij haar ontwerp inspireren door de vorm van parachutes. © Dave Hendriks - Foto Meulenhof

Poorten van Hoop voor Son en Breugel

Bevrijding 75 jaarSON EN BREUGEL - Op de bevrijdingsdag van Son en Breugel werd een kunstwerk onthuld dat vrijheid en vrede uitstraalt. Op de rotonde Ekkersrijt-Kanaalstraat pronkt Poorten van Hoop van beeldend kunstenaar Juul Rameau.

Het dorp ademde bevrijding gisteren. Overal zag je militairen en hoorde je ronkende jeeps en motoren. Veel vlaggen ook. De officiële onthulling van het rotondekunstwerk Poorten van Hoop op 17 september gebeurde dan ook in een perfecte ambiance. Zo mooi zelfs - en dat kun je niet van te voren zo regisseren - dat tijdens de moeilijk verstaanbare toespraak van burgemeester Hans Gaillard zijn woorden overdonderd werden door een paar lawaaitanks die over de rotonde 'scheurden' op weg naar het kampement van de Liberation Task Force een stukje verderop. ,,We moeten hen de ruimte geven", hervatte Gaillard zijn toespraak toen de tanks en motoren voorbij waren gereden. ,,Want zij dragen bij aan de beleving van 75 jaar vrijheid."

Het rotonde-kunstproject van het Stakenburgfonds heeft als thema 'Bevrijding in het verleden, het heden en de toekomst'. Beeldend kunstenaar Juul Rameau is met dit thema aan de slag gegaan. ,,Omdat hier zoveel parachutisten zijn geland, was ik er vrij snel uit dat het bogen moesten worden in de vorm van een parachute. En het internationale symbool voor de vrede is de vredesduif met de olijftak. Het patroon dat op de bogen zit, is opgebouwd uit die takken."

Kippenvel

Rameau spreekt van een 'dankbare opdracht': ,,Ik vertel verhalen met mijn werk, maar dat ik dit verhaal zo op deze plek, op deze dag vorm heb mogen geven, daar krijg ik kippenvel van."

Het kunstwerk Poorten van Hoop heeft de meeste stemmen van het publiek gekregen. Rameau spreekt het ruim aanwezige publiek ook toe. ,,Vrede is iets heel kwetsbaars. Dat maakt mij, en wij mensen allemaal kwetsbaar. Hier in Son en Breugel kwam de hoop uit de lucht."