Volledig scherm
PREMIUM
Professionals en amateurs op De Schoot, met hier Zhen Bontan (links) en Ron de Laat. © Foto Bert Jansen/fotomeulenhof

Pro-Am golftoernooi in Sint-Oedenrode: ‘Een pro geeft altijd wel tips’

SINT-OEDENRODE - Bijzonder is het, als professionele golfers samen met de beste amateurs een toernooi spelen, zoals zondag op De Schoot in Sint-Oedenrode.

Quote

Golf is een ingewikkel­de sport, vooral qua motoriek

Mario Korsten, Pro-Am-cie

Ineens is het doodstil. Het gekeuvel van mensen bij de afslag van hole 1 houdt abrupt op, als een dame op het punt staat haar bal te slaan. Ook professional Zhen Bontan zegt even niks meer. ,,Niet praten, geen gewandel en geen telefoons. Dat heeft de speler nodig voor de concentratie en dat doe je ook uit respect”, legt de 22-jarige Nederlands kampioene 2019 bij de amateurs even later uit. Aan het eind van het jaar wordt ze officieel professional, want dan gaat ze met haar sport geld verdienen. Ze doet voor het eerst mee met het Pro-Am toernooi op de prachtige golfbaan De Schoot in Sint-Oedenrode.

,,Het leuke is dat een pro altijd wel tips geeft aan de amateurs. Hoe je de club vasthoudt, hoe je benen moeten staan”, vertelt Mario Korsten, lid van de Pro-Am Commissie. ,,Golf is een ingewikkelde sport, vooral qua motoriek. Alles moet bij elkaar komen.” Helemaal dus niet gewoon simpel een balletje slaan. Een hole-in-one is ook niet zomaar geslagen. ,,Dat gebeurt hier twee keer per jaar misschien”, aldus Korsten. ,,Ik heb zelf ook een keer een hole-in-one gehad”, glundert hij. ,,Dat is echt iets aparts, vooral voor amateurs. Als pro’s een hole-in-one slaan, staat er vaak een dure auto voor ze klaar.” Vandaag niet. Wel een geldbedragje voor de professionals, en voor de amateurs dus geen geld, maar een fles champagne.

Zo’n twintig vrijwilligers moeten het toernooi in goede banen leiden. Of daar iemand bij zit die kijkt of de teams (flights in golfjargon) netjes volgens de regels spelen? ,,Nee, in deze sport ben je je eigen scheidsrechter”, legt commissievoorzitter Jaap van Engers uit. Valsspelen is er niet bij.