Prodrive-pand in Son wankel na verwoestend inferno

VIDEOSON - De zeer grote brand bij hightechbedrijf Prodrive in Son is de brand nog niet meester. Omdat het pand instabiel geworden is, kunnen brandweerlieden niet naar binnen.

Hoewel het vuur nog steeds niet helemaal uit is, is de brandweer inmiddels gestopt met blussen. Het middelste gedeelte van het nagenoeg volledig verwoeste gebouw torent boven het pand uit. Het deel deed dienst als magazijn. Als die toren zou omvallen, zou daardoor ook een ander deel van het gebouw kunnen instorten.

Het gebouw dat getroffen is, is een kantoor, magazijn en productieruimte. ,,Het is een van onze vijf gebouwen”, zegt financieel directeur Karel van Gerven van Prodrive. Duidelijk is dat de schade in de miljoenen loopt maar aan een preciezere schatting waagt hij zich nog niet.

Experts

,,Experts doen nu onderzoek. Als we weten wat verloren is gegaan, kunnen we inschatten wat vervanging kost. De schade is natuurlijk aanzienlijk maar overkomelijk”, aldus Van Gerven. Prodrive hoopt in de loop van komende week de activiteiten weer voorzichtig op te kunnen starten. Het bedrijf heeft inmiddels intensief contact met klanten.

Ondertussen wordt een deel van het bedrijventerrein Science Park zaterdagmiddag weer vrijgegeven. In de omgeving zijn roetdeeltjes neergekomen. De politie meldt dat die de komende dagen door de gemeenten zullen worden opgeruimd. Al zal de regen het meeste roet inmiddels hebben weggespoeld, aldus de gemeente. Metingen die door de brandweer zijn uitgevoerd, hebben geen vrijgekomen schadelijke stoffen aangetoond. 

Begin

Het begon vrijdagnacht allemaal rond de klok van 04.00 uur. Toen brak de brand uit, die vrij snel werd opgeschaald naar 'zeer groot’. 120 brandweermensen waren toen bezig met bluswerkzaamheden bij het gebouw.

Het ging om een uitslaande brand. De brandweer hield er lang rekening mee dat het pand door de de brand kon instorten. Dat gevaar lijkt inmiddels geweken. Enkele delen van de gevel zijn tijdens de brand wel naar beneden gekomen. De brandweer kon niet meer naar binnen en ook de hulpdiensten die buiten stonden namen steeds meer afstand. 

De directeur van het bedrijf, Pieter Janssen, reageerde eerder vandaag op de brand in zijn bedrijf. Het noemt het een flinke klap. ,,We hebben een crisisteam geformeerd om te kijken hoe we nu verder gaan.” De brand en de gevolgen daarvan kunnen zorgen voor een schadepost die in de miljoenen kan lopen.

Tekst loopt door na de foto.

Volledig scherm
© Bert Jansen

Veel rook

Vrijdagnacht en zaterdagochtend kwam veel rook vrij, die richting de kern van Son trok. De brandweer adviseerde om uit de rook te blijven en waar nodig ramen, deuren en ventilatieroosters dicht te doen. Een woordvoerder drukte mensen in de buurt op het hart om echt uit de rook te blijven en waar nodig ergens anders heen te gaan. Uit metingen is gebleken dat er geen gevaarlijke stoffen in de rook zitten, maar rook inademen is sowieso niet gezond. 

Rond 10.20 uur liet de brandweer weten dat de rookontwikkeling een stuk minder was dan de voorbije uren. Het blussen gaat nog wel enige tijd duren. Naar verwachting tot in ieder geval 14.00 uur. Een deel van het industrieterrein is afgesloten voor mensen. 

Aan de brand zijn een of meerdere explosies vooraf gegaan. Het lijkt erop dat deze hebben plaatsgevonden in de buurt van een magazijn in het pand. Dit is nog niet bevestigd. Een deel van de gevel van het pand is eruit geslagen. Gevelplaten, steen en glas liggen tot aan de overkant van de straat. 

Gebouw niet in

Meerdere verdiepingen stonden in brand, de vlammen sloegen lang uit het dak. Er was ook nog steeds sprake van explosiegevaar, waarschuwde de politie. Naast veel brandweer waren daarom ook ambulances aanwezig. 

Aanvankelijk bluste de brandweer ook binnen in het gebouw, maar dat werd te gevaarlijk. De brandweer trok zich steeds verder terug, omdat het vuur te hevig werd. Sowieso konden brandweermensen door het explosiegevaar het gebouw niet zomaar meer in. Daarom werd het vuur alleen van buitenaf bestreden, onder andere met een hoogwerker. 

Het belangrijkste doel van de brandweer was voorkomen dat het vuur over zou slaan op naastgelegen gebouwen. Daarvoor werd rond 5.30 uur een extra peloton opgeroepen, wat betekende dat de inzet van de brandweer werd verdubbeld. Ook werd er een politie-helikopter overgevlogen, om het gebied in kaart te brengen. Daardoor werd met succes voorkomen dat het vuur oversloeg.

Hightechbedrijf

Prodrive is een techniekbedrijf dat hightech apparaten maakt. Het bedrijf heeft meerdere gebouwen op Ekkersrijt. Wat voor werkzaamheden er precies in dit pand gebeurden weet de brandweer nog niet zo goed. Het lijkt te gaan om een kantoorpand, waar mogelijk ook wat productiewerk gedaan werd. 

Volledig scherm
© Bert Jansen
Volledig scherm
De vlammen slaan uit het dak bij Prodrive in Son. © Bert Jansen
Volledig scherm
De vlammen slaan uit het dak bij Prodrive in Son. © Bert Jansen
Volledig scherm
© Bert Jansen
Volledig scherm
© Bert Jansen
Volledig scherm
Flinke rookontwikkeling bij de brand in Son © Bert Jansen
Volledig scherm
Brandweer probeert het vuur in Son te bestrijden. © Bert Jansen
Volledig scherm
Brandweer probeert het vuur in Son te bestrijden. © Bert Jansen
Volledig scherm
De zeer grote brand bij Prodrive in Son. © Bert Jansen
Volledig scherm
De brandweer probeert de brand bij Prodrive te blussen. © Bert Jansen
Volledig scherm
Flinke rookontwikkeling bij de brand in Son. © Bert Jansen
Volledig scherm
De zeer grote brand bij Prodrive in Son. © Bert Jansen
Volledig scherm
Flinke rookontwikkeling bij de brand in Son © Bert Jansen