Volledig scherm
Niet de asfaltberg maar de verwerkingsfabriek van Jansen BV is onderwerp van een vonnis van de Bossche rehtbank. Eerder was de opslag in opspraak. © Ronald Otter

Provincie moet vergunning voor asfalt-recycling van Jansen Son opnieuw bekijken op stikstof

DEN BOSCH - Door het stikstofbesluit moet de provincie  van de Bossche rechtbank opnieuw bekijken of een recycle-installatie van Jansen BV uit Son aan alle eisen voldoet. Het bedrijf wil oud asfalt omzetten in bruikbare grondstoffen.

De installatie heeft een lange voorgeschiedenis. Meer dan tien jaar geleden vroeg het bedrijf een vergunning aan om een herverwerkingsfabriek op het Sonse terrein te zetten. Die bleek niet goed te functioneren, een tweede evenmin zodat Jansen inmiddels aan een derde fabriek werkt. Die moet oud asfalt terugbrengen naar onder andere zand en grind waarmee cement kan worden gemaakt.

Het bedrijf vroeg en kreeg een vergunning voor die nieuwe fabriek, in 2014. Maar vorig jaar kwamen vele vergunningen onder druk te staan door de stikstof-uitspraak. Ook bij deze vergunning zou de provincie niet genoeg naar de gevolgen voor de natuur hebben gekeken. Het moet daarom een herstelbesluit nemen, waarbij onder andere moet worden gekeken of de afgelopen vijf jaar omstandigheden zijn veranderd.

Het bedrijf kwam veel in het nieuws omdat het vanaf 2007 al asfalt inzamelde om te verwerken in de fabriek. Dat is inmiddels een berg geworden die volgens een andere uitspraak, van het gerechtshof, te hoog blijkt. Het OM had de bv’s en de directeur aangeklaagd wegens opzettelijk misbruik van de vergunningen maar boze opzet werd uiteindelijk doorgestreept. De papieren tijger van de overheid bleek de grootste boosdoener.