Volledig scherm
Raf Daenen. © Fotopersburo van de Meulenhof bv

Raf Daenen geen wethouder in Son en Breugel; PvdA/GroenLinks gaat op zoek naar andere kandidaat

SON EN BREUGEL - Raf Daenen wordt geen wethouder voor PvdA/GroenLinks in Son en Breugel. Dat laten Daenen en fractievoorzitter Joris van Dam in een gezamenlijk persbericht weten. De fractie verwacht nog enkele weken nodig te hebben om een nieuwe kandidaat te vinden.

PvdA/GroenLinks wilde de afgelopen weken de kandidatuur van Daenen nooit bevestigen, maar geeft nu toch aan op de komst van de Beerzenaar te hebben voorgesorteerd. Volgens de fractie voldeed Daenen aan het gewenste profiel van een ‘krachtige, verbindende en inhoudelijk deskundig bestuurder.’ ‘Maar Raf Daenen en de fractie zijn van mening dat de beeldvorming die ontstaan is naar aanleiding van recente publicaties over de kwestie in de Oirschotse politiek een eventuele start als wethouder in Son en Breugel negatief zou beïnvloeden', laten zij nu weten.

Die kwestie betreft onderzoek naar de integriteit van Daenen in de periode na zijn wethouderschap in Oirschot. Daarbij luidde het oordeel dat Daenen te zeer had aangestuurd op een vertrek bij zijn oud-werkgever Fontys, waar hij eigenlijk een terugkeergarantie had. Daardoor krijgt de oud-wethouder nu wachtgeld, terwijl dat bij een terugkeer in het onderwijs niet zo zou zijn geweest.  Juridisch was er volgens het rapport niets mis met de handelswijze van Daenen, maar moreel zetten de onderzoekers wel vraagtekens. Dat was voor Daenen eerder deze week reden om op te stappen als raadslid voor de PvdA in Oirschot.

,,Raf is gedurende de procedure steeds open geweest over dat dit speelde”, aldus Van Dam. ,,Op basis van zijn verwachtingen hoefde dat een wethouderschap niet in de weg te staan. Maar de conclusies zijn zodanig dat we er toch voor moeten kiezen niet verder te gaan.” Het duurt nog zeker enkele weken voordat er een nieuwe kandidaat bekend wordt gemaakt. ,,Daarom maken we dit nu toch bekend: we willen zo transparant mogelijk zijn waarom het langer duurt.”

Daenen zegt te begrijpen dat de partij nu niet met hem door wil. ,,Het is zoals het is. Ik snap dat het op basis van deze conclusies een verloren race was. Persoonlijk vind ik het heel jammer. Son en Breugel is een prachtige gemeente. Ik had me al voorbereid, er mooie gesprekken over gehad. En ik denk dat ik echt iets had kunnen betekenen met onderwerpen als duurzaamheid en participatie in mijn portefeuille. Ik hoop dat ik nog eens ergens de kans krijg, als ik me heb kunnen rehabiliteren.”