Volledig scherm
Rendac in Son © Ronald Otter

Rendac Son neemt maatregelen tegen ‘lijkenlucht’

SON - Destructiebedrijf Rendac in Son investeert miljoenen in een nieuwe en moderne luchtverbrander om stankoverlast op piekmomenten te kunnen voorkomen. Als alles meezit is de naverbrander eind 2020 in bedrijf. 

Inwoners van Blixembosch, Achtse Barrier en Son klaagden de afgelopen twee extreem hete zomers over stank van het bedrijf dat als enige in Nederland kadavers en dierresten verwerkt. Lijkenlucht noemde een bewoner van Eindhoven-Noord de stank in juli. 

Ramp

Omdat tijdens hete periodes meer vee sterft, draait Rendac in de zomer op volle toeren. De capaciteit van de huidige luchtverbrander is op die piekmomenten onvoldoende en tot overmaat van ramp kampte de installatie met storingen. 

Technisch directeur Richard van Lijssel van Rendac zegt dat er vergunning is aangevraagd voor een nieuwe, grotere en modernere uitvoering van de naverbrander met meer capaciteit. Lucht die is verbrand verlaat de installatie zo goed als geurvrij, zegt Van Lijssel. 

Eind 2020

Het initiatief voor de investering komt van het bedrijf zelf. ,,We voldoen op dit moment aan de geurnormen maar ook wij willen geen klachten uit de buurt.’’

Voor de zomer van 2020 durft Rendac nog geen verbetering te beloven. De nieuwe naverbrander kan eind 2020 worden opgeleverd, hoopt het bedrijf. ,,Volgende zomer komt nog net iets te vroeg.’’

Vanwege de stikstofcrisis heeft de vergunningaanvraag bovendien enkele maanden vertraging opgelopen. De naverbrander stoot stikstof uit die Rendac op eigen terrein compenseert. Tijdrovende bezwaarprocedures kunnen nog meer vertraging opleveren. 

Rendac benadrukt dat de verwerking van kadavers en dierresten tot biomassa (meel), biodiesel en water per definitie geuroverlast veroorzaakt. De totale investering in extra stankbestrijding volgend jaar bedraagt 7 miljoen euro. Met de maatregelen verwacht Rendac dat de stankoverlast vermindert. 

Bijeenkomsten en internetsite

Voor een betere relatie met de buurt organiseert Rendac begin december bovendien drie bijeenkomsten voor bewoners van Blixembosch,  Achtse Barrier en Son. Rendac merkt dat er veel misverstanden bestaan en wil aan de buren uitleggen wat het bedrijf precies doet en wat er gebeurt om de overlast te beperken. Ook is een nieuwe internetpagina in het leven geroepen. 

Het is jaren geleden dat het bedrijf een vergelijkbaar initiatief had. In een ver verleden opende Rendac de poorten nog wel eens voor een open dag. Door de enorme groei van het bedrijf trekt een open dag tegenwoordig waarschijnlijk (te) veel publiek.