Volledig scherm
Gevel Gemeentehuis son © FotoMeulenhof

Renovatie hoofdgebouw van gemeentehuis Son aanstaande

SON EN BREUGEL - De renovatie van het hoofdgebouw van het gemeentehuis in Son en Breugel gaat na de zomervakantie van start. De kosten zijn geraamd op zo’n vier miljoen euro.

Nu de nieuwe vleugel van het gemeentehuis in Son en Breugel in gebruik is genomen, dient de volgende fase zich aan: de renovatie van het monumentale hoofdgebouw. Na de zomervakantie wordt het uit 1963 daterende gemeentelijke monument, ontworpen door de architecten Geenen en Oskam, gestript en deels gesloopt. De karakteristieke voorgevel en ook andere architectonisch waardevolle elementen, zoals de betonnen pilaren en het baksteenreliëf van de Sonse kunstenaar Theo van Amstel blijven behouden. Dat geldt ook voor onder meer de trap in de hal van het gemeentehuis en het hekwerk op de eerste verdieping.

De totale kosten voor het renovatieproject, dat wordt uitgevoerd door bouwbureau Stam en de Koning, zijn geraamd op bijna vier miljoen euro. Daar komt nog circa een kwart miljoen euro bij voor de tijdelijke huisvesting van collegeleden en ambtenaren in de oude Vijverbergschool aan de Ruysdaelstraat. Hier kunnen inwoners na de zomer voor een periode van ongeveer anderhalf jaar terecht voor zaken als het aanvragen van paspoort of rijbewijs en het inzien van stukken.

De gemeenteraad ging deze week akkoord met het onderbrengen van de dienstverlening op deze locatie. De vergaderingen van de raad en commissies zullen tijdens de verbouwing op nog nader bekend te maken wisselende locaties plaatsvinden. Naar verwachting kan het nieuwe gemeentehuis op 1 januari 2021 feestelijk worden geopend. In de commissie Algemene Zaken op woensdag 22 mei staat de renovatie van het gemeentehuis, c.q. het definitief ontwerp op de agenda.

  1. Onderzoek naar groot aantal zelfdodingen onder Brabantse jongeren

    Onderzoek naar groot aantal zelfdodin­gen onder Brabantse jongeren

    HELMOND - De stichting 113 Zelfmoordpreventie is op zoek naar ouders die in 2017 hun kind hebben verloren door suïcide. In dat jaar verdubbelde het aantal zelfdodingen door jongeren in de leeftijd tot 20 jaar bijna. In 2016 ging het nog om 48 kinderen, in 2017 om 81. In een kwart van deze gevallen gaat het om een Brabantse jongere. Per 100.000 jongeren gaat het in deze provincie om bijna 7 door suïcide overleden tieners. Ook in Gelderland is het aantal relatief hoog: 5 per 100.000.