Eedaflegging van nieuwe reservisten van 30 Nationale Reservebataljon.
Volledig scherm
Eedaflegging van nieuwe reservisten van 30 Nationale Reservebataljon. © Kees Martens FotoMeulenhof

Reservisten geven visitekaartje af in Oirschot

OIRSCHOT - Met indrukwekkend militair ceremonieel werd afgelopen zaterdag in Oirschot het commando over het 30 Nationale Reservebataljon overgedragen. Ook legden 29 nieuwe reservisten onder grote publieke belangstelling de eed af.

Winkelend publiek kijkt zaterdagmorgen de ogen uit als enkele honderden reservisten door de Rijkesluisstraat de Markt op marcheren. Het plein voor de Sint-Petrusbasiliek is met enige regelmaat het decor voor militair vertoon. Het hoort allemaal bij het opgefriste beleid van Defensie, waarbij de verbinding met de burger nadrukkelijker gezocht wordt. Veel Oirschotse burgers laten zich dan ook graag trakteren op dit fraai en minutieus vormgegeven stukje militair ceremonieel, muzikaal opgeluisterd door de Regimentsfanfare Garde Grenadiers en Jagers.

De Nationale Reserve mag goeddeels bestaan uit ‘deeltijdmilitairen’, toch wordt van hen ook uiterste vaardigheid en flexibiliteit gevraagd. Zo zetten ze zich bijvoorbeeld in bij duinbranden, bij de ramp met het containerschip Zoe voor de Waddeneilanden, maar ook bij de zoektocht naar de verdwenen Anne Faber.

Na ruim vier jaar het commando gevoerd te hebben over dit bataljon, draagt overste Van Essen het vaandel over aan zijn opvolger, overste Noor. ,,Sommige zaken die zijn wegbezuinigd, zijn goed te billijken, zoals inzet als verkeersregelaars bij sportevenementen. Andere dingen zijn lastig te begrijpen, zoals het wegbezuinigen van de hoog gewaardeerde medailles voor de reservisten’’, zo kraakt Van Essen nog een kritische noot.

Joep Vugts (32) uit Hilvarenbeek is een van de zojuist ingezworen nieuwe reservisten. Hij vertelt waarom hij met plezier een flink deel van zijn vrije tijd bij Defensie doorbrengt, naast een baan bij een bouwbedrijf en een deeltijdstudie bouwkunde. ,,Ik zette me altijd al graag actief in, om mezelf te blijven ontwikkelen en verbonden te voelen, bijvoorbeeld met vrijwilligerswerk. Dit is dan wel nét iets intensiever’’, lacht de soldaat. ,,Veel mensen in mijn omgeving weten amper wat de Nationale Reserve doet, dus ik moet het nogal eens uitleggen. Bij dit werk, niet altijd zonder risico, is ook de steun van mijn vriendin belangrijk.’’