Foto ter illustratie.
Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ThinkStock

Restaurants nauw betrokken bij opleiding horeca in Veghel

VEGHEL - ROC de Leijgraaf en het Fioretti College in Veghel beginnen een nieuwe horeca-opleiding op mbo-niveau. Nieuw eraan: een nauwe samenwerking met horecazaken.

,,Weet je waar ik van schrik? Ik zag een leerling in de keuken geschilde aardappelen uit een zak halen. Geschílde aardappelen! Precies wat ik bedoel. Ook bij horecazaken worden steeds meer producten kant en klaar aangeleverd. Terwijl het vak, het ambacht zo mooi is, van grondstof tot eindproduct. Zelf aardappelen schillen hoort daar bij."

Patrick Assmann van restaurant Le Petit Monde in Heeswijk-Dinther wist als negenjarige al dat hij kok wilde worden. Dat lukte. ,,En ik heb er geen dag spijt van gehad", vertelt hij. ,,Natuurlijk is het hard werken. En vaak werk je op tijden waarop familie en vrienden vrij zijn. Maar o, wat heb ík een mooi vak. Maar wát is het moeilijk om personeel te vinden."

Intentieverklaring

En precies daarom zette Assmann zijn handtekening onder een intentieverklaring met ROC de Leijgraaf en het Fioretti College. En met hem 25 andere horecazaken uit de regio. De Leijgraaf en het Fioretti beginnen samen met die zaken een nieuwe horeca-opleiding in Veghel. Die gaat studenten opleiden tot 'zelfstandig werkend kok' en tot 'zelfstandig werkend gastheer/ gastvrouw'.

Veghel had een horeca-opleiding, maar die sloot de deuren vier jaar geleden wegens gebrek aan leerlingen. Bijzonder aan de nieuwe opleiding is dat leerlingen veel eerder bij horecazaken in de regio gaan stage lopen. En dat de zaken nauw betrokken worden bij de opleiding. Ook kunnen de leerlingen al in 4-vmbo met de opleiding starten. Na het vmbo kunnen ze vervolgens in drie jaar hun mbo-opleiding afronden.

In de komende maanden gaan de twee scholen samen met de bedrijven onderzoeken hoe het onderwijs er precies uit gaat zien en hoe ze van elkaars expertise gebruik kunnen maken. Assmann is blij met de opleiding: ,,We zijn heel hard op zoek naar jongeren met passie voor het vak. Jongeren die de onregelmatige tijden en het harde werken voor lief nemen. Omdat het ze prachtig lijkt om samen met een team de gasten een fijne avond te bezorgen en mooie menu's in elkaar te draaien."

Behouden

Juist vanwege de nauwe samenwerking verwacht directeur Hans de Jong van ROC de Leijgraaf dat de opleiding nu wél genoeg studenten weet te trekken: ,,Leerlingen die met deze opleiding beginnen, kunnen we dankzij de nauwe samenwerking met zaken in de regio waarschijnlijk ook veel beter voor de regio behouden. En dankzij de samenwerking wordt het onderwijs erg praktisch."

  1. Acht verdachten aangehouden na bedreiging op camping Aalst in Gelderland in Best, Vught en Rotterdam, verdachten o.a. uit Eindhoven en Breda
    VIDEO/UPDATE

    Acht verdachten aangehou­den na bedreiging op camping Aalst in Gelderland in Best, Vught en Rotterdam, verdachten o.a. uit Eindhoven en Breda

    BEST - Een auto is zondagmiddag na een achtervolging door de politie tegen een boom gebotst op de Schansweg in Best. De politie heeft met getrokken wapens de verdachten uit de auto gehaald. Bij de aanhouding is ook een waarschuwingsschot gelost. In de auto werd een vuurwapen gevonden. Drie mannen zijn aangehouden. De omgeving werd afgezet.