Volledig scherm
PREMIUM
Er zijn al andere gemeenten die in speeltuinen een rookverbod hebben afgekondigd. Zoals hier in park Molenwijk in Boxtel. © Roel van der Aa

Roken verder aan banden in Son en Breugel: sigaret in de ban in speeltuin en voor gemeentehuis

SON EN BREUGEL - De gemeente gaat de mogelijkheden onderzoeken om een rookverbod rondom speeltuintjes in te stellen. Ook de rookplek met asbak voor de ingang van het gemeentehuis verdwijnt.

Roken in de openbare ruimte wordt in Son en Breugel weer iets verder aan banden gelegd. Een voorstel van D66 om de sigaret in de ban te doen op plekken waar veel kinderen komen, nam de gemeenteraad gisteravond unaniem aan. Het gaat daarbij met name om speeltuintjes. Voor schoolpleinen, waar de motie ook aan refereerde, geldt vanaf augustus volgend jaar al een landelijk rookverbod. ,,Ik heb zelf 35 jaar gerookt”, motiveerde Monique van Zwieten (D66). ,,Dan werd ik om vijf uur 's ochtends wakker, en ging ik in alle vroegte naar het tankstation omdat ik nog maar één sigaret had. Het heeft gevolgen voor mijn eigen gezondheid gehad. En als ik dan met de leden van de jeugdgemeenteraad langs een asbak moet lopen om het gemeentehuis binnen te komen, kan ik dat voor mezelf niet uitleggen. We hebben als gemeente een voorbeeldfunctie.”