Volledig scherm
De twee basisscholen in Breugel komen op de locatie van de De Krommen Hoek. © Jean Pierre Reijnen

Scholen in Breugel samen op een plek

SON EN BREUGEL - Op de locatie van basisschool De Krommen Hoek in Breugel moet de nieuwbouw van zowel De Krommen Hoek als De Regenboog komen. 

Het pleidooi van de ouders, leerkrachten en bestuur van beide scholen voor nieuwbouw op deze locatie bleek dinsdagavond niet aan dovemansoren gericht.

Een volle publieke tribune in het Vestzaktheater in Son moest dinsdagavond bijna twee uur wachten voordat het debat begon over de keuze van een locatie voor de nieuwbouw van de Krommen Hoek en de Regenboog in Breugel. Na de insprekers volgde eerst een lange presentatie met technische vragen. 

Al snel werd daarna duidelijk dat vier van de zes fracties (CDA, Dorpsvisie, PvdA/GroenLinks en D66) onverkort vasthielden aan hun eerdere keuze voor de locatie van De Krommen Hoek. Voor deze locatie heeft het schoolbestuur PlatOO al een plan gemaakt, dat op een breed draagvlak kan rekenen.

Geen goed onthaal

De nieuwe optie van het college - de twee scholen situeren naast De Bongerd en die scholen tegelijk bouwen met de nieuwbouw van De Bongerd - kreeg geen goed onthaal in de gezamenlijke commissie Grondgebiedzaken en Burgerzaken. Volgens een grove rekensom zou deze optie verreweg de goedkoopste zijn. Zo'n drie miljoen euro goedkoper dan de duurste optie, de locatie van De Krommen Hoek. Dit financiële voordeel zou vooral gehaald kunnen worden omdat op de vrijkomende schoollocaties woningbouw kan plaatsvinden. 

Wethouder Jos de Bruin (Dorpsvisie) gaf aan dat die financiële overweging voor het college een reden was om deze optie alsnog in te brengen: ,,Het begrotingstekort van een miljoen euro maakt de financiële component belangrijker.” De meerderheid van de commissie had daar geen boodschap aan. Joris van Dam (PvdA/GroenLinks): ,,Het mag niet zo zijn dat we een paar centen gaan besparen door kinderen in te zetten voor het bruisend maken van het centrum van Breugel."

Peren worden appels

Kritiek was er dan ook op de gepresenteerde cijfers van de verschillende opties. Voor de VVD zelfs een reden om nog geen voorkeur voor een locatie uit te spreken. ,,We willen eerst een realistisch financieel plaatje, niet op het prijspeil van 2017 zoals nu is gedaan. Als dat er ligt, van alle scenario's, dan kunnen we pas een keuze maken.” Ook D66 vond de rekensom maar niks. ,,Als je maar lang genoeg naar peren kijkt, worden het vanzelf appels”, vond Monique van Zwieten.

Gevraagd naar de voorkeur van de wethouder zelf zei De Bruin: ,,Dat is niet relevant. Ik wil u als commissie alle mogelijke opties aanbieden, zodat u een keuze kunt maken. Maar ik snap ook goed het gevoel van 'begin nou eens een keer’.” De locatiekeuze is een collegebevoegdheid, weliswaar in overleg met het schoolbestuur. Gehoor gevend aan de voorkeur van de commissie kan het college niet anders dan kiezen voor De Krommen Hoek.