Volledig scherm
De fietsbrug over het Wilhelminakanaal, gezien vanaf de NCB-weg © Google Street View

Sloop laatste delen ingestorte fietsbrug over Wilhelminakanaal in Best

BEST - De sloop van de laatste overblijfselen van de fietsbrug over het Wilhelminakanaal in Best, die de verbinding vormde tussen de Terraweg en de NBC-laan, begint maandag. Er liggen aan de oevers van het kanaal en in het water nog enkele delen van de brug die op 28 december vorig jaar is ingestort. Ook de bestaande fietspaden bij het kanaal worden dan meteen op de schop genomen.

Er vielen bij het incident indertijd geen gewonden, want de brug was al sinds oktober vorig jaar met hekken afgesloten voor het fietsverkeer. Dat gebeurde nadat uit een inspectie was gebleken dat de brug, die werd gebouwd in 1990, niet meer voldeed aan alle veiligheidseisen.

Dat bleek drie maanden later nog een flink stuk erger: de constructie begaf het spontaan. Het gaat om een houten vakwerkbrug. Na het instorten moest de scheepvaart op het Wilhelminakanaal enkele dagen worden stilgelegd. De delen van de brug die de vaartroute belemmerden zijn al eerder weggehaald om scheepvaart weer mogelijk te maken.

Er komt zeker een nieuwe fietsbrug terug, liet verantwoordelijk wethouder Rik Dijkhoff (VVD) weten, direct na het instorten van de oude brug. Maar het is nog altijd niet bekend waar die precies wordt aangelegd en hoe die eruit gaat zien. Daar loopt nog een onderzoek naar, laat een woordvoerster van de gemeente Best weten.

Het is de bedoeling dat de nieuwe brug moet gaan aansluiten en een onderdeel wordt van een snelfietsroute tussen Eindhoven en 's Hertogenbosch en een zogenaamde 'slowlane'. Deze routes zijn nog in ontwikkeling. Ook wordt gekeken naar een goede bereikbaarheid met de fiets naar de recreatiegebieden De Nieuwe Heide, De Vleut en Het Groene Woud. Ook lag de oude brug op de fietsroutes richting Aquabest en DippieDoe. De route werd ook veelvuldig gebruikt door mountainbikers.

De verwachting is dat de aanleg van de snelfietsroute , inclusief de bouw van een nieuwe fietsbrug, eind volgend jaar klaar kan zijn. Tot die tijd moeten de fietsers gebruik blijven maken van de aangegeven omleidingsroutes.