Snollebollekes doen het nondeju goed: duurste carnavalsact komt uit Best

VIDEOBEST - Van alle artiesten die meesnoepen uit de ruif van carnaval staan de Snollebollekes fier aan kop. De act van Rob Kemps uit Best komt per optreden op 6.995 euro. ‘Springen Nondeju’ kan dan wel de hele zaal. ‘Hoeba hoeba hop hop hop’ met good old Dennie Christian is ruim de helft goedkoper. Op plaats drie komen de Gebroeders Ko. Vanuit Geertruidenberg komen zij voor 2.795 euro zingend verkondigen dat ze een toeter op hun waterscooter hebben.

De cijfers werden gisteravond gepresenteerd in het tv-programma Stand van Nederland, dat de economie van carnaval in kaart probeerde te brengen. Zich baserend op het Centraal Bureau voor de Statistiek kwamen de programmamakers op een totaal van 1,5 miljoen carnavalsvierders, in vooral Brabant en Limburg. Zij zouden per persoon zo’n 180 euro aan carnaval kwijt zijn. Daarmee gaat in ‘de geldpolonaise’ 270 miljoen om. Een klein café is al gauw goed voor een omzet van 25.000 euro.

Helft gaat op aan drank

De helft van zijn of haar budget, 90 euro dus, maakt de gemiddelde carnavalsvierder op aan drank. Eten blijft tot 40 euro beperkt, net iets minder dan de uitgaven aan kleding, schmink en attributen. Werkgevers werden alvast gewaarschuwd door Stand van Nederland: 17 procent van de twintigers meldt zich na carnaval ziek.

Stand van Nederland vroeg de grotere carnavalsgemeenten hoeveel zij uitgeven aan het feest. Het gaat dan onder andere om subsidies en zaken als reiniging en toezicht. Tilburg kwam op 80.000 euro, terwijl Eindhoven 106.000 opgaf. Bovenaan stond de gemeente Den Bosch met een uitgavenpost van 157.000 euro. Oeteldonk telt met niet minder dan 80 blaaskapellen dan ook mee. De Krabkes werden in het tv-programma als lichtend voorbeeld van het Bossche carnaval ten tonele gevoerd.

Voor wie nog niet aan het aftellen is: het duurt nog drie weken eer carnaval losbarst. 

Download de app

Download de gratis nieuwsapp van het ED. Zo ben je altijd en overal op de hoogte van het laatste nieuws en bekijk je gemakkelijk alle nieuwsvideo’s. Download nu de nieuwe versie in de Apple App Store (iOS) of de Google Play Store (Android).

Volledig scherm
Snollebollekes: goed voor 6.995 euro per carnavalsoptreden. © Jack Brekelmans