Volledig scherm
© Ronald Otter

Son en Breugel: 'Geen groei overlast Airport'

SON EN BREUGEL - Een groei van de overlast van Eindhoven Airport is voor Son en Breugel onbespreekbaar.

De Sonse raadsfracties bespraken maandag tijdens een commissievergadering wat ze aanmoeten met de toekomstplannen voor het vliegveld. Daarvoor worden momenteel diverse varianten uitgewerkt: enkele groeiscenario's, maar ook stilstand en krimp. De gemeenteraden hebben geen formele rol in dat proces. Wel komt er op een nog nader te bepalen datum een bijeenkomst voor alle raadsleden van gemeenten rondom het vliegveld. En is de Bestse wethouder Marc van Schuppen namens de regiogemeenten lid van de stuurgroep die zich over de toekomst van Eindhoven Airport buigt.

De Sonse raadsleden worstelden maandagavond met die beperkte bemoeienis. Er is namelijk grote consensus als het om het vliegveld gaat: als uitbreiding al aan de orde is, dan mag de overlast in elk geval niet toenemen. Want die is in Son al behoorlijk: in het centrum maken opstijgende vliegtuigen regelmatig lawaai, in de wijk Gentiaan de dalende. Bovendien zijn er brede zorgen over de luchtkwaliteit, die wel berekend maar nog steeds niet echt gemeten wordt. ,,De overlast moet minder. En als dat alleen kan door minder vluchten, dan is dat door minder vluchten", vatte Camille Limpens (CDA) samen.

,,Ik denk dat het van groot belang is dat we in de regio tot één lijn komen, zodat we een krachtig geluid kunnen laten horen", benadrukte Joris van Dam (PvdA/GroenLinks). De raad gaat daarom een brief opstellen die ook aan andere gemeenten met vliegveldoverlast wordt voorgelegd. ,,Hopelijk sluiten ze dan aan en vullen ze ons ook aan", aldus Remco Heeren (Dorpsvisie).