Volledig scherm
PREMIUM
Een regenton is voor de meeste woningen een geschikte oplossing om te voorkomen dat regenwater nog in het riool terecht komt. © Sandra Peerenboom

Son en Breugel nu dan toch eerste gemeente met speciale belasting voor de regenpijp

SON EN BREUGEL - Son en Breugel gaat als eerste gemeente in Nederland de rioolbelasting in tweeën splitsen. Wie zijn regenpijp afvoert en het riool daar dus niet meer mee belast, gaat jaarlijks 50 euro minder betalen dan huizenbezitters die nog niet zijn afgekoppeld.

De gemeenteraad van Son en Breugel stemde donderdagavond in met het plan, dat al een paar maanden boven de markt hing. Coalitiepartijen Dorpsvisie en CDA hadden in oktober echter nog zo veel vraagtekens bij de precieze uitvoering dat het plan terug naar de tekentafel moest. Dat leidde tot een nieuw voorstel, waarin bijvoorbeeld uitgebreider is uitgewerkt hoe de gemeente met woningen omgaat die lastig af te koppelen zijn. Daarvoor wordt een ‘afkoppelcoach’ in het leven geroepen, die huiseigenaren kan adviseren over de mogelijkheden. En mocht afkoppelen écht geen reële optie blijken, dan krijgen zij de heffingskorting toch.

  1. Wat vinden transporteurs van invoering van de spitstaks?
    PREMIUM

    Wat vinden transpor­teurs van invoering van de spitstaks?

    EINDHOVEN - Met het toenemen van het fileleed, vooral in de regio Eindhoven, lijkt het draagvlak voor het invoeren van rekeningrijden toe te nemen, ook in het bedrijfsleven. Uit een enquête van VNO-NCW bleek deze week dat een kleine meerderheid (53 procent) van de ondernemers in Noord-Brabant en Zeeland voorstander is van zo’n spitstaks, een tolheffing op belangrijke wegen. Het ED laat een voor- en tegenstander aan het woord.