Volledig scherm
Het gemeentehuis van Son en Breugel. © FotoMeulenhof/René Manders

Son heeft tekort van 1 miljoen, wat nu?

SON EN BREUGEL - Om de begroting van Son en Breugel op orde te krijgen moet de gemeente van de provincie bezuinigen om het tekort van een miljoen euro op het sociaal domein weg te werken.

Hoe de gemeente op het sociaal domein zelf kan bezuinigen, wordt duidelijk als begin april het rapport verschijnt over het onderzoek bij het CMD (Centrum Maatschappelijke Deelname) naar de oorzaak van het tekort van een miljoen. Als blijkt dat die bezuinigingen niet voldoende zijn, dan moet het college van B en W in de Kadernota (de concept-begroting) aanvullende bezuinigingsvoorstellen opnemen. Mogelijk komt er voorafgaande aan de behandeling van de Kadernota (2 juli) een extra vergadering over die bezuinigingen.

Waarschuwing

De provincie heeft geëist dat de gemeente uiterlijk in de Kadernota aangeeft hoe het tekort wordt aangevuld, op straffe van een ondertoezichtstelling. Eind december gaf de provincie een waarschuwing af over de begroting, waarin onvoldoende is aangegeven hoe het tekort wordt opgevangen.

De auditcommissie, vorig jaar ingesteld om de controlerende taak van de gemeente te verbeteren, besprak dinsdag de brief van de provincie. Wethouder Jan Boersma wist nog niet hoe het college ‘de Kadernota gaat aanvliegen’. Komt het college of de raad met bezuinigingsvoorstellen? Het college dus, vond de commissie. De voorgestelde aanpak gaat als advies naar het presidium, en komt op 1 april in commissie AZ.