Alexander Aelberts van Prestop
Volledig scherm
Alexander Aelberts van Prestop © Jean Pierre Reijnen/DCI Media

Sons bedrijf biedt verpleeghuizen gratis apparatuur voor beeldbellen

SON - Prestop uit Son schiet bewoners van verpleeghuizen te hulp die geen bezoek meer mogen ontvangen. Grote aanraakschermen die het bedrijf normaal verhuurt, worden omgebouwd om te kunnen beeldbellen.

Eigenaar Alexander Aelberts zegt dat het idee vorige week is ontstaan toen steeds meer verpleeghuizen vanwege het coronavirus de deuren sloten. Schrijnende verhalen over familieleden die het contact met de bewoners volledig kwijt zijn, stapelen zich sindsdien op. De techniek van het beeldbellen is voor veel oudere bewoners abacadabra. 

Stof te happen

Aelberts vertelt dat hij op zoek was naar een markt voor zijn aanraakschermen die van het ene op het andere moment niet meer verhuurd werden omdat bijvoorbeeld beurzen niet doorgaan en musea sluiten. Bovendien was er werk nodig voor zijn personeel. ,,De verhuur ligt volledig stil en de apparatuur staat stof te happen.’’

Hij bedacht dat de aanraakschermen met een webcam, speakers en software makkelijk zijn om te bouwen om te kunnen beeldbellen. Extra voordeel is dat de schermen helemaal verticaal kunnen kantelen en dus zelfs door bewoners in bed gebruikt kunnen worden.  

Relatief eenvoudig

Volautomatisch werken ze niet maar hij verwacht dat de bediening relatief eenvoudig is. Als het nodig is, kunnen bijvoorbeeld vrijwilligers op afstand het contact tussen de bewoner en de buitenwereld tot stand brengen. 

Prestop denkt in totaal dertig sets te kunnen leveren, bij voorkeur aan grote instellingen met veel bewoners. 

Geld ervoor vragen voelde toch niet goed en daarom biedt het bedrijf de apparatuur sinds vorige week gratis aan. ,,We verliezen door de coranacrisis een paar ton en dit zet toch geen zoden aan de dijk’’, verklaart Aelberts. 

Woonzorgcentrum Beatrix in Doorn ontvangt waarschijnlijk dinsdag het eerste exemplaar. Als de eerste tests slagen hoopt Prestop vooral ook bewoners van verpleeghuizen in de regio blij te kunnen maken.    

Bedrijf Prestop uit Son biedt verpleeghuizen gratis apparatuur om bewoners te kunnen laten beeldbellen
Volledig scherm
Bedrijf Prestop uit Son biedt verpleeghuizen gratis apparatuur om bewoners te kunnen laten beeldbellen © Prestop