Kerststallenroute bij de Vleut in Best
Volledig scherm
Kerststallenroute bij de Vleut in Best © FotoMeulenhof

Sprookjestaferelen bij regenachtige kerststallenroute in Best

BEST - Van klassiek tot trendy en van Fisher Price tot Playmobil. Genoeg kerststallen te zien langs de kerststallenroute van De Vleut in Best.

De hoofdrolspelers zijn altijd Maria, Jozef en kindeke Jezus. Vaak omringd door een paar herders, een stuk of wat schapen, een os, een ezel en een engel. Meestal staan de drie wijzen er ook bij, al vinden ‘kerststalpuristen’ dat die eigenlijk pas rond 6 januari, met Driekoningen dus, bij de stal mogen staan. Met Kerst waren ze immers nog onderweg met hun bekende kraamcadeaus.

Divers en creatief

Zo vaststaand als de sleutelfiguren zijn, zo divers en creatief zijn de uitvoeringen van de kerststallen langs deze kerststallenroute. Het is voor de zevende keer dat de ongeveer 8 kilometer lange kerststallentocht gelopen of gefietst kan worden. En dát doen genoeg mensen. Zelfs op deze eerste kerstdag, als de regen mistroostig naar beneden sijpelt en een witte kerst verder weg lijkt dan ooit tevoren. Al zijn de meeste mensen te vinden bij het ‘epicentrum’ van de route, bij de grote kerststal dus, de houten pop-up-herberg en het kapelletje. Vooral daar is het druk, want het dient direct als prima schuilplek. Mensen steken er een kaarsje op en kijken uit op de grote stal met de grote beelden, waar de geboorte van Jezus geïllustreerd wordt. Terwijl aan de muren van de kapel dan weer de afbeeldingen hangen van de laatste fase van het leven van Christus, de kruisweg.

De routelopers – vandaag zijn er veel gezinnen met jonge kinderen – zeggen eigenlijk allemaal hetzelfde. ‘Ja, het regent, maar nee, dat is geen punt. Het is toch lekker om even van die kerstdis af te zijn.’ Door de regen is er inmiddels net zo’n grote diversiteit aan paraplu’s te zien als aan stallen. Tamara ten Berghe uit Eindhoven is met haar man en drie dochtertjes op pad. Op de vraag wat de meisjes van de grote kerststal vinden, heeft middelste dochter Eva van vier een rap antwoord. ,,Het zijn enge, rare poppen met grote handen.”

Beschuit met muisjes

Favoriete kerststalpersonages van haar en grotere zus Julia zijn in ieder geval Jezus en Maria. ,,Zij is echt heel mooi”, vindt Julia. Ze halen snel wat beschuit met natuurlijk blauwe muisjes bij de kleine herberg waar volgens de twee vrijwilligers ‘wel altijd plek is’, grappend refererend aan het kerstverhaal.

Over de hele route staan zo’n tachtig kerststallen, maar eigenlijk klopt die telling niet. Het huis van Maria en Toon van de Wiel telt namelijk voor één stuk, maar in hun voor het publiek opengestelde tuin staan zo’n 75 kerststalexemplaren. Zijn het fervente verzamelaars? ,,Nee, niet eens. We krijgen ze eigenlijk van iedereen.”

En dus staan er stallen van allerlei pluimage en van over de hele wereld. ,,Alle bezoekers vinden het hier leuk. Zelfs pubers”, lacht Van de Wiel. De avond is inmiddels gevallen, de honderden kerstlampjes flonkeren sferisch, de regen is gestopt. Een sprookjesachtig tafereel is het, en dat gewoon in Best, langs de kerststallenroute van De Vleut.