Volledig scherm
Via zijn telefoon bedreigde een man zijn ex en haar nieuwe partner. Ook zijn dochter kreeg te zien wat hij hen zou aandoen © ANP XTRA

Stalker uit Son richt levens van gezin ten gronde

DEN BOSCH -Jarenlang stalken en doodsbedreigingen sturen naar zijn ex en haar nieuwe partner moet John M. (51) volgens het OM  een jaar  cel kosten waarvan de helft voorwaardelijk als hij zich laat behandelen voor zijn problemen. 

Rechters, de officier van justitie, slachtoffers, publiek, de advocaat en ook de verdachte zelf: iedereen in de rechtszaal was het er donderdag over eens. Dat John M. zijn tienerdochter bombardeerde met afschuwelijke berichten over iedereen die haar lief is, was  vele bruggen te ver. “Dit meisje heeft niks met uw onmin met uw ex te maken. En toch legt u alle ellende op haar schouders. Het is gewoon onbestaanbaar dat je zo ver gaat met je eigen kind”, sprak de rechter bestraffend. De verdachte kon het alleen maar beamen.

Drank heeft veel kapot gemaakt in het leven van M. Het zette zijn huwelijk onder druk, waardoor dat  uitliep op een scheiding. Hij raakte vervolgens ook huis en baan kwijt. Dat was grotendeels de schuld van zijn ex, zo verweet hij haar. Berichten, mails, voicemails, hij bestookte haar hoe hij maar kon. Toen ze hem blokkeerde, richtte hij zich op haar nieuwe partner, en uiteindelijk zijn dochter. De scheldpartijen werden bedreigingen, de bedreigingen vervolgens moordplannen. Tot in detail beschreef hij hoe hij ‘het levenslicht langzaam wilde zien doven’.

Constante angst

De ex, haar partner en het meisje deden hun verhaal in slachtofferverklaringen. De ex beschreef hoe iedereen in constante angst leefde, bang dat de man zijn woorden waar zou maken. Niemand durfde de dochter lang alleen te laten, altijd was er iemand in de buurt. Niet goed voor een jongvolwassene. De dochter deed zelf uit de doeken hoe ze wanhopig probeerde het contact overeind te houden, en normaal. Maar dat lukte niet. ‘Waar heb ik dit aan verdiend?”, vroeg ze haar vader.

De officier van justitie zag dat gevangenisstraf hier niet veel zou helpen. Hij hield het daarom op een jaar cel, waarvan de helft voorwaardelijk met een extra-lange proeftijd van drie jaar. De man zal zich dan aan een alcoholverbod moeten houden, zich laten behandelen en onder toezicht stellen. En een contact- en straatverbod van vijf jaar moeten accepteren. De advocaat van M. zag de logica van de strafeis.

  1. Drie jonge Roemenen in Deurne opgepakt na overvallen op hoogbejaarden bij pinautomaten
    PREMIUM

    Drie jonge Roemenen in Deurne opgepakt na overvallen op hoogbejaar­den bij pinautoma­ten

    DEN BOSCH - Drie jonge Roemenen hebben volgens het Openbaar Ministerie (OM) zeker 26 keer hoogbejaarde mensen overvallen bij pinautomaten. Ze maakten honderden euro’s per keer buit. Een advocaat had een opvallend betoog: zijn cliënt kan er niks aan doen, want is als Roma opgevoed met het idee dat misdaad mag. Dat zei de advocaat vrijdagochtend bij de rechtbank in Den Bosch, tijdens een voorbereidende zitting.