Volledig scherm
Samad Jamali (rechts): druk met een online platform voor schoolsport in Best. © Jean Pierre Reijnen

Stichting Schoolsport Best wil ontwikkelen

BEST - Inmiddels alweer meer dan dertig jaar geleden kwam Samad Jamali als politiek vluchteling naar Nederland. Nu vult hij zijn dagen, naast zijn fulltime baan, met vrijwilligerswerk bij Stichting Schoolsport Best.

Hij is al dertien jaar lid en sinds drie jaar ook voorzitter van de stichting Schoolsport Best. Zijn missie? Ieder kind in beweging krijgen, al is het maar een uurtje per week.

,,Het motto van stichting Schoolsport Best is 'ieder kind heeft recht op beweging'", vertelt Jamali. ,,En daar gaan we ook voor."

Twee keer per jaar verzorgt de stichting in samenwerking met lokale verenigingen een zesweekse proefperiode, waarin basisschoolleerlingen vrijblijvend kennis kunnen maken met een activiteit die hen leuk lijkt. Van theater tot atletiek, maar liefst 116 mogelijke activiteiten voor zo'n negenhonderd leerlingen.

Jamali vertelt over zijn beweegredenen: ,,Toen ik hier in Nederland kwam, heb ik zo veel hulp mogen krijgen van verschillende mensen dat ik graag iets terug wil doen voor de maatschappij. Schoolsport kwam op mijn pad en aangezien kinderen de toekomst zijn, besloot ik me aan te melden als vrijwillig lid van de stichting."

De stichting bestaat al 33 jaar. ,,En ik ben van plan grote, positieve veranderingen aan te brengen het komende jaar", zegt de ambitieuze voorzitter. ,,Nu staan de ouders vanaf 16.00 uur al in de rij om hun kind aan te melden. Ik wil digitaliseren. We zijn druk bezig met het ontwikkelen van een online platform waar de ouders vanaf het nieuwe jaar hun kinderen kunnen gaan aanmelden."

Dat vindt Jamali spannend, geeft hij aan, maar hij staat er heel positief tegenover. ,,We hebben maar weinig geld en een platform bouwen kost wat. Maar het is ons gelukt en ik ben heel blij met deze ontwikkelingen. Het scheelt ons als vrijwilligers ook werk, wat we weer willen steken in andere zaken voor de stichting."

Zo wil de voorzitter informatie aanbieden over overmatig telefoongebruik bij jeugd. Ook wil Jamali ouders meer met elkaar in contact brengen en is hij met de verenigingen bezig om kinderen met een beperking de mogelijkheid te bieden om deel te nemen aan Schoolsport.