Volledig scherm
De Vrienden van de Blauwe Kei kregen een voorproefje van het nieuwe theaterprogramma. © Van Assendelft Fotografie

Theater De Blauwe Kei floreert op Noordkade

VEGHEL - De verhuizing naar de Noordkade heeft de Blauwe Kei goed gedaan. Het Veghelse theater trok het afgelopen jaar een recordaantal van meer dan 41.000 bezoekers.

Het publiek weet de weg naar theater de Blauwe Kei op de Noordkade in Veghel te vinden. ,,Bezoekers komen meer dan in het verleden vanuit een wijde regio, vanuit Den Bosch en Eindhoven zelfs", vertelt theaterdirecteur en programmeur Harry Vermeulen. Hij kan het vergelijken, want hij was tussen 1990 en 1996 ook directeur. ,,Toen had de Blauwe Kei echt een lokaal karakter." Opvallend is dat de leeftijd van de bezoekers sinds de gang naar de Noordkade omlaag is gegaan. ,,De Noordkade spreekt een jonger publiek aan."

Het Veghelse theater verhuisde medio 2017 naar het food- en cultuurcomplex. Vorig jaar werd de Grote Zaal in gebruik genomen en opende koningin Máxima het theater officieel bij de viering van 100 jaar CHV op de Noordkade. Deze maand stond de teller op ruim 41.000 bezoekers, een recordaantal voor het theater.

Ook artiesten zijn enthousiast. 'Wat is de #noordkade een fantastische toevoeging voor #veghel', twitterde cabaretier Guido Weijers na zijn optreden in Veghel. Vermeulen: ,,Je ziet het aan de komende line-up, theatermakers willen graag komen."

Begerig

Dat heeft volgens hem alles te maken met de veelzijdigheid van de locatie. ,,Je wordt begerig als je ziet welke ruimten en mogelijkheden hier zijn. Het voelt hier als één grote speeltuin." In het programma van aankomend theaterseizoen, dat dinsdagavond werd gepresenteerd aan de Vrienden van de Blauwe Kei, is het enthousiasme van Vermeulen terug te zien. Het theater brengt voorstellingen, die vaak anders zijn dan in een regulier theater. De Blauwe Kei heeft immers naast de twee 'vaste' theaterzalen - de Grote Zaal en de kleine zaal Het Magazijn - praktisch het gehele Noordkade-complex tot zijn beschikking.

Nog meer voorbeelden van bijzonder ruimtegebruik: De Podiumzaal krijgt het uiterlijk van een nachtclub. Met gekleurde verlichting, een bar en tafels en stoeltjes. ,,Hier mag je met een biertje naar een voorstelling kijken. Dan wordt een concert een heel ander soort feestje dan in een gewone theaterzaal." Er komen stand-upcomedians en kleine concerten van onder meer trompettist Eric Vloeimans en singer-songwriters Björn van der Doelen en Tim Knol.

Toch valt er nog wat te winnen op de Noordkade. Bezoekers vinden het soms lastig om te vinden waar ze moeten zijn. Er is vaak te weinig parkeerruimte. En openbaar vervoer is er niet naar het Noordkade-terrein.

  1. Feestfilmpje met Snollebollekes in de prijzen bij wielergala UCI

    Feestfilm­pje met Snollebol­le­kes in de prijzen bij wielergala UCI

    GUILIN - Het filmpje werd al ruim anderhalf miljoen keer bekeken door wielerliefhebbers: een massa aan wielerfans springend en dansend op ‘Links Rechts’ van Snollebollekes op de Col du Latauret tijdens de afgelopen Tour de France. En het filmpje is nu ook nog eens in de prijzen gevallen, want de internationale wielerbond UCI eerde de video met de Buzz Video of the Year Award tijdens het wielergala in het Chinese Guilin.