De crew van Stichting Meij brengt haar eerste theaterproductie. Links regisseuse Antonet van der Heijden.
Volledig scherm
De crew van Stichting Meij brengt haar eerste theaterproductie. Links regisseuse Antonet van der Heijden. © Fotopersburo van de Meulenhof BV

Theatergroep Meij debuteert met 'One Flew Over The Cuckoo's Nest'

SINT-OEDENRODE - De nieuwe theatergroep Stichting Meij brengt haar eerste indringende voorstelling. Regisseuse Antonet van der Heijden debuteert met het bekende One Flew Over The Cuckoo's Nest.

Regisseuse Antonet van der Heijden (60) stond al jong op het podium. Na allerlei rollen wilde ze zelf spelers aansturen. Om dat te bereiken richtte ze met Michiel Bakker en Frans Hulzink Stichting Meij op. ,,We kozen bewust voor Meij om in de kernen binnen Meierijstad theater te brengen met spelers uit alle kerkdorpen."

One Flew Over The Cuckoo's Nest zat al jarenlang in het hoofd van Van der Heijden. ,,Ik heb de film vaak gekeken. Die verveelt nooit, het is een ijzersterk scenario. Deze productie heeft diepgang, maar ook een dosis humor", vindt ze. ,,Na veertig jaar podium stond het voor mij vast dat dit mijn eerste regisseurswerk zou worden. Dus heb ik talenten gezocht die bij dit script passen en vond een fantastische groep mensen. Door zelf teksten toe te voegen en een combinatie te maken met gefilmde scènes op locatie en spelers op het podium, kreeg dit toneelstuk een eigen draai."

Drama en humor komen samen in een psychiatrische inrichting. Hoofdrolspeler McMurphy belandt voor de zoveelste keer in de gevangenis vanwege gewelddadig gedrag. Hij probeert aan zijn gevangenisstraf te ontkomen en gedraagt zich als een geestelijk gestoorde. Hij wordt overgeplaatst naar een psychiatrische inrichting en er ontstaat tweestrijd tussen hem en Ratched.

Terwijl achtergronden en omstandigheden van patiënten treurig zijn, zorgt de aanwezigheid van McMurphy voor komische momenten. Van der Heijden: ,,Ik vraag spelers zich te verdiepen in hun personage, in hun huid te kruipen. Ieder zet op eigen wijze en op een geloofwaardige manier z'n rol neer."

Jacques van Dijk in de rol van psychiater dokter Spivey, legt uit dat een theaterstichting de voorkeur heeft boven een theatergroep. ,,Theatergroepen kiezen onderwerpen die passen bij hun spelers; een stichting zoekt spelers bij een gekozen productie. Zo kun je kwaliteit bieden."

Stichting Meij speelt 9 en 10 november in Mariëndael in Sint-Oedenrode, 16 november in 't Spectrum te Schijndel en 18 november in De Horst te Venhorst, aanvang 20.15 uur. Kaartjes: stichtingmeij.nl.