Decorploeg van toneelvereniging in Best.
Volledig scherm
Decorploeg van toneelvereniging in Best. © FotoMeulenhof

Theaterspektakel in Lidwinakerk Best: passen en meten

BEST - Toneelstichting Ons Eygen Landt speelt in november een grote theaterproductie in het kader van de viering van tweehonderd jaar Best. Meer dan zestig acteurs doen mee in het stuk dat het verhaal van oud burgemeester Groffen.

Bij zo’n grote theaterproductie komt veel kijken. Het decor, de locatie en licht en geluid maken het stuk compleet. ,,Wil je iets groots neerzetten, dan moet je dat ook groots aanpakken”, vertelt Peter Adriaanse, secretaris van toneelstichting Ons Eygen Landt. ,,In onze ‘standaard’ locatie, ’t Tejaterke in Best, past deze productie niet. Dus gingen wij op zoek naar wat anders.” Dat werd de Lidwinakerk in Best.

De groep heeft al vaker opgetreden in deze ronde kerk, maar nog niet eerder met zo’n grote productie. ,,Er is natuurlijk al een gigantisch decor waar je het mee moet doen. Want het is een kerk en ook nog een met een bijzondere vorm”, vertelt Adriaanse. ,,Omdat er al heel veel is, moet je creatief zijn met wat je hebt en kunt.”

Gerard van Opstal, een van de ‘extra handjes’ van de decorploeg die bestaat uit een man of tien, legt uit: ,,De locatie waar je speelt bepaalt. Als je buiten speelt kunnen bomen een essentieel onderdeel zijn van je decor. In een kerk is dat bijvoorbeeld het podium of de achterwand.” Wanneer helder is wat ze in de locatie kunnen gebruiken, gaat de groep aan de slag met wat er nog moet komen.

Henk van der Vleuten, een van de twee timmerlieden van de groep, houdt zich daarmee bezig. ,,Wij krijgen schetsen van wat er moet komen, zoals bijvoorbeeld een tribunaal om de rechtbank na te bootsen. Dat gaan wij dan bouwen”, vertelt Van der Vleuten. ,,Maar we zorgen er ook voor dat er een verhoging wordt gemaakt voor de stoelen van het publiek en dat bovenop de vide de vloer gelijk wordt getrokken.”

Geen stellages

Quote

Je moet creatief en inventief zijn, maar dat maakt het juist leuk

Wil Cuijpers, geluidsman

Dan zijn er nog licht en geluid. ,,Een flinke uitdaging in een kerk”, vertelt geluidsman Wil Cuijpers. ,,In een kerk is er normaal maar één die praat en de rest luistert.” Daarnaast mogen ze ook niet zomaar hele stellages in het plafond boren voor de belichting. ,,Je moet creatief en inventief zijn, maar dat maakt het juist leuk. Het mooiste is dat je de vijf dagen voor de première keihard aan het werken bent om alles goed te krijgen: installatie, uitlichten, programmeren. En dan bij de première, zodra de lichten doven en het spel begint, dan komt alles samen. Dat is de waardering van het werk.”

Al met al komt er dus een hoop kijken bij het toneel om het spel heen. Het decor moet spreken, maar ook mogelijk zijn; de locatie moet tot zijn recht komen; en het licht en geluid moet naadloos aansluiten op het theaterspel. Dat vergt veel communicatie, maar dat is bij Ons Eygen Landt geen probleem. Van Opstal: ,,De meesten hier kennen elkaar al meer dan dertig jaar. Afstemming is daardoor een stuk gemakkelijker. En met wat humor blijft het nog gezellig ook.”