Troubadoursduo Bach & Broccoli, Maria en Evert van Rongen, binnen enkele dagen van een volle naar een lege agenda door corona
Volledig scherm
Troubadoursduo Bach & Broccoli, Maria en Evert van Rongen, binnen enkele dagen van een volle naar een lege agenda door corona © Jean Pierre Reijnen/DCI Media

Troubadoursduo Bach & Broccoli uit Oirschot door corona zonder werk: ‘Eindelijk komen we aan behangen toe’

CoronavirusOIRSCHOT - Maria en Evert van Rongen kregen hun weken goed gevuld als troubadoursduo Bach & Broccoli en met andere artistieke werkzaamheden. Door de coronacrisis viel alles weg. Heel vervelend, maar helemaal in mineur is het muzikale koppel nog niet.

De lach is normaal nooit ver weg bij de Van Rongens, maar nu is de stemming even niet echt handjes-de-lucht-in. ,,Binnen een paar dagen hadden we alleen nog maar doorgestreepte afspraken in de agenda. De één na de ander zei af: evenementen, scholen, zorginstellingen”, verzucht Maria van Rongen. ,,Van onze normale omzet blijft hooguit een paar procent over”, zo schat echtgenoot Evert in.

Extra cachet

De twee vormen al 27 jaar het altijd in stijl uitgedoste troubadoursduo Bach & Broccoli, waarmee ze al honderden feestjes en evenementen extra cachet gaven. ,,We spelen voor elk wat wils: veel liedjes uit de oude doos, maar ook Adele en Rammstein”, vertelt Evert.

Maria: ,,Een paar jaar geleden heb ik het roer wat verzet en ging ik er werk als taal/muziekvakspecialist bijdoen bij de Theaterwerkplaats in Vught. Ook heb ik nog muziekleerlingen en verzorg ik activiteiten in diverse zorginstellingen. Ik dacht mijn risico’s slim te spreiden, maar nu valt echt alles weg door de corona. Dat verwacht je gewoon niet.”

Quote

De laatste jaren konden we eindelijk weer wat sparen

Maria van Rongen

Evert: ,,We kunnen het wel eventjes volhouden, maar het zou zuur zijn als we ons pensioenpotje moesten opeten.” Maria valt hem bij: ,,We hebben pittige jaren gehad, maar de laatste jaren konden we eindelijk weer wat sparen.” Evert lacht: ,,Dat is ons voordeel: we zijn altijd gewend gebleven aan een studentikoze levensstijl. We hebben niet zo veel nodig en we halen nog steeds spullen bij de kringloop en op rommelmarkten. Wij geven ons geld dan weer liever uit aan een goed instrument.”

Zwarte humor

Ze beraden zich hoe de vrijgekomen tijd te vullen. ,,We kunnen nu eindelijk dat behangwerk doen dat al zolang bleef liggen”, aldus Maria. Evert, met gevoel voor zwarte humor: ,,Misschien kunnen we net als vroeger weer als straatmuzikanten aan de slag? Alleen jammer dat er bijna geen mensen meer op straat komen.” ,,Ik kan nu eindelijk een poëziebundeltje maken. Ik krijg vaak mooie reacties op mijn gedichtjes. Ik zal er ook eens wat op Facebook zetten, dat montert de mensen misschien een beetje op”, zo hoopt Maria.