Tom van den Nieuwenhuijzen.
Volledig scherm
Tom van den Nieuwenhuijzen. © Kees Martens

Van den Nieuwenhuijzen stapt op als wethouder in Son en Breugel

UpdateSON EN BREUGEL - Tom van den Nieuwenhuijzen (PvdA/GroenLinks) stopt als wethouder in Son en Breugel. ‘Ik kom tot de conclusie dat het wethouderschap van Son en Breugel niet meer bij mij past’, schrijft hij in een verklaring.

‘Er zijn twee zaken die mij drijven in het leven’, schrijft hij. ‘Het werken aan een duurzamere wereld (...) en het strijden tegen de ‘doe maar normaal'-cultuur die zoveel mensen weerhoudt van het laten zien van hun ware talenten en identiteit.’ Aan die idealen komt hij als wethouder in Son en Breugel op dit moment maar moeilijk toe, zo luidt zijn motivatie. ,,Ik heb mijn woorden zorgvuldig gewikt en gewogen”, laat hij in een reactie weten. ,,Het is absoluut niet mijn bedoeling een bom te laten ontploffen.” Tegelijkertijd blijkt uit zijn antwoorden ook wel dat de moeizame verhoudingen in de Sonse raad een grote rol spelen bij zijn besluit. Bijvoorbeeld op de vraag hoe hij terugkijkt op zijn tweeënhalf jaar als wethouder. ,,Met gemengde gevoelens. Het doet veel pijn om tot dit besluit te moeten komen.” En zijn analyse hoe het nu verder moet. ,,Ik wens de partijen veel wijsheid toe om uit de loopgraven te komen en in het belang van het dorp te besturen.”

De afgelopen maanden was het politiek dan ook voortdurend onrustig in Son en Breugel. De nieuwe coalitie van Dorpsvisie, CDA en PvdA/GroenLinks maakte van communicatie en burgerparticipatie een belangrijk speerpunt, vooral omdat Dorpsvisie en CDA dat wensten. Tegelijkertijd ging dat voornemen met name de wethouders van die twee partijen moeizaam af. Ondertussen trapten Dorpsvisie en CDA wel op de rem bij een paar duurzaamheidsvoorstellen die Van der Nieuwenhuijzen of PvdA/GroenLinks inbrachten. Daarbij wreekte zich dat de coalitie ook zonder PvdA/GroenLinks een meerderheid heeft.

Joris van Dam, fractievoorzitter van PvdA/GroenLinks, zegt de afweging van Van den Nieuwenhuijzen te begrijpen. ,,Voor ons is het jammer, want we zijn heel tevreden over de manier waarop hij zich als bestuurder voor Son en Breugel heeft ingezet. Maar ik respecteer zijn keuze en begrijp de persoonlijke afweging die hij maakt.” PvdA/GroenLinks gaat nu op zoek naar een vervanger. Ondanks de moeizame start van de coalitie met Dorpsvisie en CDA is Van Dam enthousiast over het coalitieakkoord. ,,We gaan een goede bestuurder zoeken die daar uitvoering aan kan geven.”