Volledig scherm
In het plan van Van Laarhoven staan vijf appartementen in drie bouwlagen. © RvS

Van Laarhoven BV wil bouwen in Son

SON EN BREUGEL/DEN HAAG - Projectontwikkelaar Van Laarhoven B.V. voelt zich slachtoffer van politieke spelletjes in de gemeente Son en Breugel. Daardoor is het bouwplan voor vijf nieuwe appartementen op de hoek van de H. Veenemanstraat en de Nachtegaallaan in Son ten onrechte in de koelkast gezet, aldus het bedrijf.

Op de straathoek staat nu één woning. In het plan van de projectontwikkelaar zou die plaats maken voor vijf appartementen in drie bouwlagen. Het bedrijf had het plan besproken met de gemeente Son en Breugel, en meende te kunnen gaan bouwen. De gemeenteraadsverkiezingen gooiden echter roet in het eten.

De nieuwe raad van Son en Breugel verklaarde meerdere bouwplannen controversieel, waaronder dat van Van Laarhoven B.V. ,,De fracties wilden een politieke statement maken", zei de woordvoerder van Van Laarhoven deze week bij de Raad van State in Den Haag. De twee partijen stonden daar tegenover elkaar in het conflict.

Van Laarhoven BV eist dat de gemeente Son en Breugel haar blokkade van het bouwplan opgeeft. ,,Er is gezocht naar een argument om het plan af te schieten", meende de bedrijfswoordvoerder. Het belangrijkste argument voor de gemeenteraad om de nieuwbouw te blokkeren is dat het ten koste gaat van groen in de wijk.

Twee bouwlagen

De omgeving van de Nachtegaallaan zou door de komst van de vijf appartementen te veel 'verstenen'. Bij de Raad van State verklaarden de gemeentewoordvoerder dat twee bouwlagen er wel het maximum zijn. ,,Het plan werkt niet, het moet anders."

Verder meent de gemeente dat het bouwplan niet strookt met de wens van de gemeenteraad om meer sociale huur- en koopwoningen te realiseren in Son. De vijf appartementen zijn namelijk bestemd voor mensen met een ruime portemonnee. Bij de Raad van State-rechter riep dat wel de vraag op of een gemeentebestuur een bedrijf wel kan verplichten om voor lagere inkomensgroepen te bouwen. Volgens projectontwikkelaar Van Laarhoven heeft de gemeente haar nieuwe beleid niet zwart op wit vastgelegd. ,,Ik kom de criteria nergens tegen", zei de woordvoerder. Dan mag het bedrijf er ook niet op afgerekend worden. Uitspraak over zes weken.