De Dakota met parachutisten komt eindelijk aan in Son
Volledig scherm
De Dakota met parachutisten komt eindelijk aan in Son © M Benschop

Van uitstel kwam geen afstel: paradropping vanuit Dakota ging toch door in Son

SON EN BREUGEL - Eerst uitstel, toen afstel, maar vijf uur later dan gepland sprongen gisteren/maandag in Son dan toch totaal veertig parachutisten - uit een Dakota.

Veel mensen waren er maandag op af gekomen. In Sonniuswijk in Son zouden parachutisten vanuit een Dakota springen, net zoals ze dat 75 jaar geleden deden bij de Operatie Market Garden. Maar de paradropping werd aanvankelijk zo’n twee uur uitgesteld. Volgens Marco Lilian van Round Canopy Parachuting Team omdat ‘het vliegtuig moest wachten op Amerikanen die uit Engeland komen’. Daarna leek het zelfs helemaal niet door te gaan, omdat het weer slechter werd. Maar de dropping ging dus toch door. Tegen half zeven ‘s avonds arriveerde de eerste Dakota waaruit tien parachutisten sprongen. Aan de Ockhuizenweg stonden toen weer enkele tientallen mensen te kijken.

Schoolkinderen

Eerder die middag waren er ook veel schoolkinderen naar de Brouwerskampweg gekomen. Ook Thijs, Fine, Alma, Roos, Lara, Nova en Mira van groep 5 van De Harlekijn. Maar zij moesten weer terug naar school toen de dropping werd uitgesteld. ,,Ik vind het niet leuk, want we vonden het heel spannend wat er ging gebeuren. Ik zou voor de eerste keer parachutespringers zien”, zegt Alma. En Thijs is met zijn opa vijf jaar geleden ook voor niks geweest: ,,Toen stonden we daar een uur te wachten maar er kwam niks.” Nu maakten de Sonse Andrew Sisters het wachten wel wat aangenamer.

Leden van de Britse Royal Army Service Corps Association stonden ook te wachten. ,,Wij zijn hier voor onze collega’s die er niet meer zijn” zegt Andrew Holmes.

Dinsdag 17 september wordt er nog een keer gesprongen, in Sint-Oedenrode bij de Koeveringsedijk. Geschatte tijd 13.00 uur.