Het oude gemeentehuis van Sint-Oedenrode, waar nu het bestuurscentrum van de gemeente Meierijstad zit.
Volledig scherm
Het oude gemeentehuis van Sint-Oedenrode, waar nu het bestuurscentrum van de gemeente Meierijstad zit. © Jean Pierre Reijnen

Verhuizing bestuurscentrum Meierijstad lijkt van de baan: ‘Anders wordt Veghel de hoofdstad’

SINT-OEDENRODE/VEGHEL - Het bestuurscentrum van de gemeente Meierijstad blijft vooralsnog in Sint-Oedenrode. Politiek Meierijstad vindt een eventuele verplaatsing naar Veghel nog lang niet rijp voor besluitvorming. Het idee dat het zwaartepunt van de gemeente dan veel te veel in Veghel zou komen te liggen, speelt een belangrijke rol.

De verhuizing van het bestuurscentrum van Sint-Oedenrode naar Veghel ligt gevoelig, zo bleek donderdag tijdens de commissie Mens en Maatschappij. De verhuizing naar Veghel zou van Veghel ‘de hoofdstad’ van Meierijstad maken, zo sprak onder anderen Mirjam van Esch van HART. 

In 2016 is bij de fusie van de drie gemeenten afgesproken dat het bestuurscentrum in Sint Oedenrode zou komen. Hier vergaderen de raad en de commissies en hier zit de griffie. Dat het college nu voorstelt te onderzoeken of verplaatsing een optie is, is onder andere ingegeven door de leegstand in het pand in Sint Oedenrode. Ook is de akoestiek slecht en is het pand een energieslurper met verouderde installaties.

‘Geklungel’

Vanuit de commissie was er forse kritiek op het voorstel om verplaatsing te onderzoeken. Ook klonk argwaan. Marrik van Roozendaal (D66): ,,In 2016 is gekozen voor de ambtenaren in Veghel en het bestuurscentrum in Rooi. Nu, na twee jaar al aankondigen dat een besluit teruggedraaid wordt, lijkt op geklungel.” Ruud Merks (SP): ,,Mensen in Sint-Oedenrode zullen zeggen: zie je wel, ze komen hun afspraken niet na.”

Breder kijken

Partijen gaven aan zich aan de kant gezet te voelen nu zij met dit raadsvoorstel slechts zouden kunnen kiezen uit twee te onderzoeken opties: nieuwbouw in Veghel bij het gemeentehuis óf in Sint Oedenrode blijven. Zij stelden dat er veel breder gekeken moet worden. Alleen Lokaal en PvdA konden gaven aan zich in het voorstel te kunnen vinden.

Dat alles was een teleurstelling voor wethouder Coby van der Pas. Ze reageerde verbaasd en zei niet te begrijpen dat er zo heftig werd gereageerd: ,,Wij zijn niet vooringenomen, laat dat duidelijk zijn. Nee, we gaan zo objectief mogelijk beide scenario’s onderzoeken. Dit gebouw in Sint Oedenrode ligt me na aan het hart. Maar verhuren van delen van dit gebouw is lastig. Het is een open gebouw. We weten ook van de raad dat deze zaal en de parallelle zaal niet de optimale vergaderfaciliteit is.”

Van de agenda

Na een schorsing stemden negen van de tien partijen in met een voorstel van Peter Verbraak van HIER om het voorstel van de agenda van de raadsvergadering van volgende week te halen. Er moet eerst veel meer voorwerk gedaan worden, zo stelde hij en hij doelde onder andere op het betrekken van inwoners bij het besluit. Alleen het CDA had het voorstel wel graag behandeld in de raad volgende week. 

  1. Acht verdachten aangehouden na bedreiging op camping Aalst in Gelderland in Best, Vught en Rotterdam, verdachten o.a. uit Eindhoven en Breda
    VIDEO/UPDATE

    Acht verdachten aangehou­den na bedreiging op camping Aalst in Gelderland in Best, Vught en Rotterdam, verdachten o.a. uit Eindhoven en Breda

    BEST - Een auto is zondagmiddag na een achtervolging door de politie tegen een boom gebotst op de Schansweg in Best. De politie heeft met getrokken wapens de verdachten uit de auto gehaald. Bij de aanhouding is ook een waarschuwingsschot gelost. In de auto werd een vuurwapen gevonden. Drie mannen zijn aangehouden. De omgeving werd afgezet.