Volledig scherm
Foto van het theaterstuk over Vincent van Gogh dat Musical'sCool! vorig jaar uitvoerde. De vijf leerlingen die zijn aangenomen zijn allemaal te zien op deze foto. © Frank van de Ven, Venster Fotografie

Vijf leerlingen van Musical’sCool! in Best aangenomen voor vakopleiding musical

BEST - Voor iedereen die musical leuk vindt en daar meer mee wil doen is er Musical’sCool! in Best. Eigenaren Jan en Myrna van den Langenberg richtten de organisatie zo’n 12 jaar geleden op met als doel om kinderen te helpen hun musicalvaardigheden verder te ontwikkelen. 

Dit jaar werden maar liefst vijf leerlingen aangenomen voor een vakopleiding. ,,Ieder jaar doen er zo’n 500 mensen auditie voor de musicaltheateropleiding in Tilburg. Twaalf daarvan krijgen uiteindelijk een plek. Dat er daar dan drie van Musical’sCool afkomen, ja dat is wel heel gaaf,” vertelt Jan.

Quote

Mooi om te zien hoe ze al jong met musical bezig zijn en hoe ze groeien

Myrna van den Langenberg, Musical'sCool!

Twee anderen cursisten van de Bestse musicalgroep gaan naar vakopleidingen in België en Arnhem. Ook een bijzondere prestatie gezien het kleine percentage dat uiteindelijk mag instromen. De vijf leerlingen die doorstromen g zijn Anke van Hal (vooropleiding Musicaltheater Tilburg), Fiene Solinger (eerste jaar Musicaltheater Tilburg), Amber Spronk (vooropleiding Muziektheater Tilburg), Jochem Smeding (musicalopleiding 7MUS in Antwerpen) en Benthe Smids (Nederlandse Musical Academie in Arnhem). Ze zijn alle vijf al meer dan acht jaar bij Musical’sCool!. Myrna: ,,Ze hebben er allemaal heel hard voor gewerkt. Het is mooi om te zien hoe deze kinderen al jong met musical bezig zijn en hoe ze groeien. Dan voel je je wel enorm trots. ”

De vijf hebben allemaal meegedaan met de vakklas. Dat is de meest professionele klas van Musical’sCool! en de enige waar je ook auditie voor moet doen. ,,Dat is voor de kinderen die er echt hun beroep van willen maken”, vertelt Jan. ,,Verder hebben we nog gewone groepen en de demogroep, waar we kinderen voor selecteren die net wat meer uitdaging kunnen gebruiken.” Maar het belangrijkste bij Musical’sCool! is niet het presteren. Jan: ,,Een veilige omgeving waarin je jezelf kunt zijn is prioriteit. Sowieso is het voor iedereen die van musical houdt; of je het nu voor je plezier of voor het serieuze doet. Maar we bieden wel de optie het professioneel aan te pakken.”

 ,,De vijf die nu zijn aangenomen hebben die ambitie. Ze namen extra zang- of danslessen en wij gaven ze specifieke rollen waarin ze hun minst sterke vaardigheden verder konden ontwikkelen. Zo proberen we ze zo goed mogelijk voor te bereiden op het auditeren bij de vakopleiding,” aldus Myrna, ,,Als ze door de tweede ronde heen zijn moeten ze binnen anderhalve week een dialoog van vijf minuten hebben geschreven én ingestudeerd, met daarin spel, zang, dans en drama. Dan komen ze toch hierheen om advies te vragen en hulp te krijgen. Dat vind ik wel heel erg leuk.”