Volledig scherm
Lege kooien in Best nadat een grote groep duiven is gestolen. © Politie Best-Oirschot

Weer peperdure vogels gestolen in Oirschot: twintig duiven weg, waarde zeker 50.000 euro

OIRSCHOT - Aan de Schansstraat, gelegen tussen Best en Oirschot, zijn meer dan twintig duiven gestolen. Het gaat om een zeldzaam soort. Per stuk kosten de vogels 2.000 tot 2.500 euro. Mogelijk zijn de dieren gestolen om te verhandelen. 

Daarom vraagt de politie iedereen die (online) iets ziet of hoort zich te melden. In totaal zijn er 23 duiven ‘van een speciaal soort’ meegenomen. Een woordvoerder van de politie vertelt dat de dieren ieder tussen de 2.000 en de 2.500 euro waard zijn. ,,Het gaat volgens de aangever om een heel speciaal soort.” De totale schade bedraagt zeker zo'n 50.000 euro.

De diefstal vond plaats in de nacht van zaterdag op zondag. Rond 22.00 uur zag de gedupeerde zijn beesten nog in hun kooi zitten, 's ochtends rond 07.15 uur waren ze weg. ,,Toen de eigenaar vanochtend bij zijn hokken kwam, zag hij dat er een hoop leeg waren”, aldus de politie. ,,Heeft u iets gezien of gehoord? Of ziet u toevallig ergens dat er een bepaald soort duif wordt aangeboden? Laat het ons weten.”

De post wordt zondagavond meteen flink gedeeld. ,,Zijn duiven betekenen alles voor hem. Het is zijn levenswerk”, zegt iemand op sociale media.

In Best ook raak

Twee maanden geleden werden vlakbij, in Best, ook al dure vogels gestolen. Het ging om drie koppels: twee zwartwang gaailijsters, twee Chinese spotlijsters en twee witwang gaailijsters. De 62-jarige eigenaar van deze vogeltjes was kapot van de actie. Vanwege de zeldzaamheid van de dieren werd destijds niet aangegeven in welke straat of wijk de diefstal plaats had gevonden.

De woordvoerder kan op dit moment niet aangeven of deze dieren al terecht zijn. Ook om welke soort duif het gaat, is bij de woordvoerder niet bekend.