Volledig scherm
Integratietraject voor statushouders. Lunchroom Vlas en Graan te Veghel. Op de foto Fiyori Angsom die de schone vaat terugzet. Rechts Patrick van Eenbergen. © Van Assendelft/Jeroen Appels

Werkgevers gezocht voor statushouders die aan de slag willen

VEGHEL - Er wordt veel aan gedaan om statushouders al vroeg aan het werk te krijgen. Ook in het midden- en kleinbedrijf. 

In Eritrea had Fiyori Angsom Gebresus nog nooit een betaalde baan gehad, ze ging er alleen naar school. Nu de vluchtelinge in Nederland woont, een verblijfsstatus heeft gekregen en een inburgeringscursus achter de rug heeft, werkt ze in de spoelkeuken bij lunchroom Vlas & Graan in Veghel. Haar droom? Kok worden. Want koken, dat doet ze heel graag. Ze kijkt de kunst af in de keuken en helpt soms mee met broodjes beleggen, groenten snijden of salades klaarmaken. Maar voorlopig doet ze vooral de afwas.

,,Fiyori is hartstikke belangrijk voor ons", zegt Patrick van Eenbergen, eigenaar van de Veghelse horecazaak. ,,Iedereen heeft hier z'n taak, en Fiyori geeft háár visitekaartje af door te zorgen dat de glazen en het bestek glimmen, dat alles op z'n plek ligt en de tafel mooi gedekt kan worden.”

‘Ik leer over Eritrea, zij over hier’

Toen het WerkgeversServicePunt Noordoost-Brabant (WSP) hem vroeg of hij werk had voor Fiyori hoefde Van Eenbergen niet lang na te denken. ,,Ik wil mensen een kans geven, waarom niet. Als ze maar gemotiveerd zijn om te werken. Dan maakt het mij niet uit wat voor nationaliteit iemand heeft. Het gaat erom of mensen zelf willen, dan ben ik als werkgever bereid om tijd te investeren. Bovendien, ik leer zo over Eritrea en zij leert over hier.” 

Fiyori is een van de 263 statushouders in Meierijstad. Het WSP probeert hen aan een baan te helpen bij werkgevers in de regio en besteedt de laatste tijd extra aandacht aan deze doelgroep. De organisatie helpt werkgevers onder meer met kosteloze begeleiding, advies en subsidies, en doet aan werving en selectie. Statushouders worden nu in een eerder stadium dan voorheen geholpen aan een baan, zegt Pieter-Bas Mombers van het WSP. ,,We proberen hen soms al tijdens hun inburgering aan het werk te krijgen. Met een stage of werkervaringsplek, waardoor ze in een werkritme blijven en gemotiveerder zijn. Zo stromen ze makkelijker door naar een betaalde baan. En ze leren al doende de taal en de cultuur kennen.” 

In Meierijstad is dat met een aantal mensen goed gelukt, bevestigt communicatiemedewerker Sanne Baris van het WSP. Exacte cijfers van Meierijstad heeft ze niet, maar wel van Noordoost Brabant. ,,Daar zijn vorig jaar 168 statushouders uitgestroomd naar werk met een opleiding.” 

Meer banen in kleinere bedrijven 

Het plaatsen van mensen bij hele grote bedrijven is vaak niet zo moeilijk. Maar het servicepunt zou graag willen dat juist het midden- en kleinbedrijf deze statushouders opneemt. ,,Deze mensen hebben er soms jarenlange reizen op zitten, komen in een cultuur met andere waarden en normen. Hier willen ze de draad van het leven weer oppakken. Ze zijn soms kwetsbaar, maar wel gemotiveerd”, legt Mombers uit.  

Fiyori deed er 18 maanden over om van Eritrea naar Nederland te komen. Ze vluchtte samen met haar tante, haar oom achterna. Haar ouders zijn overleden. Ze is blij dat ze werk heeft bij Vlas & Graan, nu tien uur per week. Of dat meer wordt, of dat zelfs een baan als kok er in zit? ,,Als ze haar best doet, is alles mogelijk", zegt Patrick van Eenbergen.