Volledig scherm
John Frenken. © Fotopersburo van de Meulenhof BV

Wethouder Frenken (Son en Breugel) overleeft motie van wantrouwen

SON EN BREUGEL - John Frenken (Dorpsvisie) mag aanblijven als wethouder in Son en Breugel. Een motie van wantrouwen van de voltallige oppositie kreeg geen steun.

Frenken ligt al weken onder vuur vanwege zijn rol in de discussie rondom een woonproject voor autistische jongeren in Son. De Eindhovense bezuinigingen op het beschermd wonen dreigden het initiatief hard te treffen. Frenken trok over de gang van zaken lang niet zo hard aan de bel als enkele andere regiogemeenten. Bovendien schoot hij meermaals tekort in het informeren van de bij het project betrokken partijen en de gemeenteraad. 

,,We hebben te maken met een wethouder die niet communiceert", fulmineerde Don Pasanea (VVD). ,,Vanaf augustus, toen de bezuinigingen van Eindhoven zich aandienden, is het drie maanden lang bij een mailtje of twee gebleven.” Elly Brocken (Dorpsbelang) verwees naar de eerdere zittingstermijn van Frenken, toen hij samen met Dorpsbelang-wethouder Robert Visser de gemeente bestuurde. ,,Dat liep mis omdat Frenken niet handelde, niet communiceerde en dossiers volledig vastliepen.”

De coalitie had evenwel weinig zin om nog heel veel woorden vuil te maken aan de kwestie. ,,De wethouder zou ons wekelijks over de voortgang informeren. Dat is niet gebeurd", bespiegelde Camille Limpens (CDA). ,,Maar we willen dat niet minutieus gaan uitpluizen. We zijn allemaal tekort geschoten. Ook als raad.” De oppositie kreeg daarbij het verwijt een politiek spel te spelen. Dat wierpen VVD, Dorpsbelang en D66 verre van zich.  ,,De wethouder is pas in actie gekomen nadat Dorpsbelang en VVD inhoudelijke vragen zijn gaan stellen”, merkte Monique van Zwieten (D66) op.

Frenken gaf tijdens de vergadering slechts een korte, algemene reactie. Hij hoefde daarbij van de coalitie niet door het stof. ,,Ik begrijp echt wel dat de communicatie veel meer aandacht verdient”, reageerde Frenken na afloop. ,,We moeten als politiek zorgen dat deze jongeren rustig kunnen wonen. Dat dat niet gelukt is, ligt aan ons allemaal.”