Volledig scherm
De twee nieuwe wijk-GGD'ers Karin van Dorst (l) en Cyril Bruins.

Wijk-GGD'ers in Meierijstad stappen overal op af

MEIERIJSTAD - Meierijstad werkt sinds eind vorig jaar, na succesvolle pilots in onder meer Vught, met wijk-GGD'ers: hulpverleners die op meldingen van verwarde personen afgaan.

Daar zit -ie weer, op het bankje op het plein, de man die zo slecht voor zichzelf zorgt. Dronken, in zichzelf gekeerd. Boos mompelend. En er hangen al de hele middag jongeren om hem heen. Ze dagen hem uit, jennen een beetje. Hij schreeuwt soms wat onverstaanbaars naar ze, slaat om zich heen. Buurtbewoners die de situatie niet vertrouwen, bellen de politie.

De twee nieuwe wijk-GGD'ers van de gemeente Meierijstad, Cyriel Bruins en Karin van Dorst, krijgen dit soort situaties dagelijks op hun bordje. Als wijkbewoners de politie bellen over iemand die verward gedrag vertoont, dan schakelt de politie in Meierijstad nu Bruins en Van Dorst in. Ook woningcorporaties, de gemeente en zorgorganisaties zoals de GGZ kunnen nu bij hen terecht. De twee hebben jarenlange ervaring in de zorg. Van Dorst werkte onder meer op de spoedeisende hulp, op psychiatrische afdelingen, werkte met probleemgezinnen en bij Novadic-Kentron. Bruins was jarenlang psychiatrisch verpleegkundige bij de GGZ.

Succesvol

De nieuwe aanpak met wijk-GGD'ers werd in 2015 voor het eerst gestart in Vught. Het bleek zo succesvol dat al snel meer gemeenten volgden. Bij overlast of bedreigende situaties wordt normaal gesproken de politie ingeschakeld, maar een verward persoon heeft hulp nodig, geen handboeien of pepperspray. De wijk-GGD'er biedt die zorg door op meldingen af te gaan, de zaak te de-escaleren en te zorgen dat de verwarde persoon de hulp krijgt die nodig is.

Bruins: ,,Bij een melding ga ik altijd eerst na wat er al van iemand bekend is. Met de man op het bankje ging ik in gesprek. Ik kwam erachter dat hij elders al hulp kreeg bij een inloophuis. Ik liet ze weten dat de situatie hier ongewenst was en dat de man nú opgehaald moest worden. Zo nodig zou ik hem brengen." Van Dorst: ,,Als de politie nu denkt: dit is niet helemaal pluis, dan bellen ze ons. Onze taak is te kijken wat nodig is. Als wijk-GGD'ers zijn wij de schakel tussen zorg en veiligheid."

En ze noemen een voorbeeld: iemand met diabetes kan bij een te laag bloedglucosegehalte ook agressief worden. Zo iemand heeft suiker nodig. Dan is dát de oplossing.

De eerste maanden waren de twee vooral bezig met een aantal overlastgevers die al jaren voor problemen zorgen. Van Dorst: ,,Daar hebben we in een aantal situaties veel kunnen bereiken."

Bruins: ,,En daarbij moeten we de buurt soms een beetje ondersteunen."