De onderscheiden  brandweerlieden,  vlnr  Frank van der Heijden, Pedro van den Brand, Rien van de Laar, Mark Rijkers, Toon van de Sande en John Foolen.
Volledig scherm
De onderscheiden brandweerlieden, vlnr Frank van der Heijden, Pedro van den Brand, Rien van de Laar, Mark Rijkers, Toon van de Sande en John Foolen. © fotomeulenhof/Bert Jansen

Zes brandweerlieden koninklijk onderscheiden in Sint-Oedenrode

SINT-OEDENRODE - Zes brandweerlieden in Sint-Oedenrode zijn maandagavond in het zonnetje gezet. Ze kregen allemaal een koninklijke onderscheiding.

Om waardering te tonen voor de inzet van Rooise brandweermannen die meer dan twintig jaar vrijwillig deze post bekleden, reikte burgemeester Kees van Rooij gisteren zes koninklijke lintjes uit.

Pedro van den Brand, John Foolen, Frank van der Heijden, Rien van de Laar, Mark Rijkers en Toon van de Sande ontvingen de onderscheiding Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Pedro van den Brand is sinds 1 juli 1994 lid van de vrijwillige brandweerpost Sint-Oedenrode. Binnen de brandweer vervult hij de functie van bevelvoerder. John Foolen trad op 6 september 1999 aan als brandweerman. Zijn huidige functie binnen het korps is hoofdbrandwacht/manschap B.

Frank van der Heijden is sinds 1 juli 1989 actief en vervult de laatste tien jaar de functie van postcommandant en bevelvoerder. Rien van de Laar is al 31 jaar actief bij de brandweer en bekleedt de functie van bevelvoerder en chauffeur. Mark Rijkers is bevelvoerder en officier van dienst en sinds 1 juli 1997 lid van de vrijwillige brandweer. Toon van de Sande trad op 1 oktober 1998 toe tot het korps. Hij vervult de functie van hoofdbrandwacht/ manschap B.

Met deze uitreiking voorkomt Meierijstad dat Rooise brandweervrijwilligers hun lintje mislopen. Want per 1 januari 2020 wordt de regeling afgeschaft dat brandweermensen automatisch in aanmerking komen voor een onderscheiding als ze na meer dan twintig jaar afscheid nemen.

Brandweervrijwilligers van Schijndel en Veghel krijgen de onderscheidingen op een later tijdstip.

  1. Acht verdachten aangehouden na bedreiging op camping Aalst in Gelderland in Best, Vught en Rotterdam, verdachten o.a. uit Eindhoven en Breda
    VIDEO/UPDATE

    Acht verdachten aangehou­den na bedreiging op camping Aalst in Gelderland in Best, Vught en Rotterdam, verdachten o.a. uit Eindhoven en Breda

    BEST - Een auto is zondagmiddag na een achtervolging door de politie tegen een boom gebotst op de Schansweg in Best. De politie heeft met getrokken wapens de verdachten uit de auto gehaald. Bij de aanhouding is ook een waarschuwingsschot gelost. In de auto werd een vuurwapen gevonden. Drie mannen zijn aangehouden. De omgeving werd afgezet.