Volledig scherm
De inval bij het bedrijf Party King in Best, april 2016. © ANP

Advocaten Party King-verdachten sluiten rechtszaak mokkend af

DEN BOSCH - Na vijf lange procesdagen gingen de advocaten van de Brabantse Party King-verdachten vrijdagmiddag allesbehalve vrolijk naar huis. ,,Het is geen eerlijk proces geworden en ik vind het onbegrijpelijk dat de rechtbank hiermee instemt", sprak advocaat Adam Doesburg in zijn laatste bijdrage. 

Justitie eiste vorige week al lange gevangenisstraffen tegen de mannen die vanuit de Party King in Best hun drugshandel zouden hebben bestierd. Tegen Rens H. uit Kaatsheuvel werd elf jaar geëist, tegen Alfons 'Mekkel' G. uit Best twaalf jaar en tegen Bert L. uit Waalwijk tien jaar. Hun advocaten veegden deze week de vloer aan met die in hun ogen veel te zware strafeisen. Ze stelden dat justitie zich veel te veel baseerde op de afgeluisterde gesprekken in de Party King, die vaak over drugs gingen maar niet als bewijs zouden kunnen dienen. 

Quote

Advocaten zijn als Hans Klok: ze laten alle bewijzen verdwijnen waar je bijstaat

Officier van justitie Neeltje Keeris

Vrijdagmorgen bracht officier van justitie Neeltje Keeris daar tegenin dat de advocaten de rol van hun cliënten wel erg klein probeerden te maken. ,,Af en toe leek het wel alsof we bij een voorstelling van Hans Klok zaten. Alle bewijzen zitten in het dossier, maar geef het aan de advocatuur en het bewijs verdwijnt waar je bijstaat." 

Onrechtmatig 

In de loop van de ochtend werd de sfeer onvriendelijker toen Adam Doesburg, advocaat van de ernstig zieke Rens H., andermaal vraagtekens zette bij de start van het politie-onderzoek. Het zou juridisch gezien onrechtmatig zijn om het bedrijfspand van Party King vol te hangen met microfoons en te laten observeren door camera's. De informatie die de politie op dat moment had, gaf daar volgens Doesburg onvoldoende aanleiding toe. Maar hoe hij het ook probeerde, de rechtbank stemde niet in met zijn verzoek om daarover meer stukken te krijgen. 

Quote

Ik ben hier om politie en justitie te controle­ren, maar ik ben niet blind voor strafbare feiten

Adam Doesburg, advocaat

,,Ik zet mijn cliënt hier niet neer als een engeltje, ik ben niet blind voor strafbare feiten", zo sprak Doesburg. ,,Maar het Openbaar Ministerie redeneert wel erg makkelijk. We hebben drugshandel, we hebben pillen en we hebben boeven. Dus is alles bewezen. Ik ben hier om politie en justitie te controleren, het gaat mij om wettig en overtuigend bewijs tegen alle verdachten. En dat zie ik te weinig."

Lastig

Bert de Rooij, advocaat van Alfons G., voegde daar aan toe dat het link is om uit afgeluisterde gesprekken zware conclusies te  trekken. ,,Ik kan nu ook wel zeggen dat ik hierna naar mijn kantoor ga, maar doe ik dat ook? Het is altijd lastig om zulke uitspraken te duiden." 

Na enkele stekelige woordenwisselingen tussen de advocaten en de twee officieren van justitie besloot de rechtbank dat het proces wel degelijk op een goede manier gevoerd is. De rechters doen uitspraak op 12 maart. 

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement