Volledig scherm
Afscheid burgemeester Van Aert. © Dave Hendriks - Foto Meulenhof

Afscheid van burgemeester Van Aert van Best: emotioneel met een zwart randje

BEST - Met een informele receptie heeft burgemeester Anton van Aert woensdag afscheid genomen van de inwoners van Best. ,,De wijze waarop het afscheid tot stand is gekomen heeft ook op z'n zachtst gezegd minder prettige momenten voor mij gekend", sprak hij ten overstaan van de circa 250 mensen die op de bijeenkomst in 't Boshuys waren afgekomen.

Hij verwees daarbij naar de opschudding die vorig jaar was ontstaan rondom zijn huisvesting en die er uiteindelijk toe hebben geleid dat hij niet meer terug zou keren als burgemeester. Zelf blijft hij volhouden dat hij naar eer en geweten heeft gehandeld. ,,Ik heb aan alle verplichtingen voldaan en iedereen daarover geïnformeerd."

Van Aerts ambtstermijn liep tot 1 september. Diep in zijn hart had hij deze in eigen persoon willen volmaken, maar het liep anders. Een paar weken nadat bekend werd dat hij zich niet had ingeschreven op het adres in Best waar hij een appartement huurde, meldde hij zich ziek. Toen hij zich in mei weer beter meldde, zat waarnemend burgemeester Hans Ubachs inmiddels zolang op zijn plek, dat de raad koos voor continuïteit.

,,De aanhoudende suggesties dat ik niet integer handelde, in combinatie met de slechte berichten over de gezondheid van mijn vrouw, hebben mij een tijdje van mijn sokken geblazen. Maar ik ben nu weer op het punt dat ik vooral vooruit kijk", zei hij tijdens zijn afscheidsspeech. 

'Voor jou heel pijnlijk' noemde ook Véronique Zeeman namens de gemeenteraad de hele aanloop naar het afscheid. ,,Ik betreur het dat we niet meer samenwerken." Ze roemde Van Aert onder meer als een betrokken verbinder, die zelden of nooit boos of geërgerd reageerde. ,,Of je wist het enorm goed te verbergen." Ze vertelde ook dat Van Aert als burgemeester de fractievoorzitters pleegde bij te praten over gevoelige zaken tijdens 'informele bijeenkomsten'. ,,Er was verdeeldheid over of dat wel kon. Maar jij wilde vooral pragmatisch zijn."

De hele affaire komt nog wel met een prijskaartje. Zo moest Best de begroting in juni nog bijstellen omdat het interim burgemeesterschap van Ubachs 108.000 euro kost. De rekening voor de informele receptie, waarvoor nu is gekozen, bedraagt 13.000 euro.